Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bitkilerden, ilk, yardım, zehirlenme

Bitkilerden Zehirlenme Ve İlk Yardım

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bitkilerden Zehirlenme Ve İlk Yardım

Bitkilerden Zehirlenme - Bitkilerden Zehirlenme Hakkında - Bitkilerden Zehirlenme Önlemleri

Bünyelerinde devamlı veya muvakkat zehir (toksin) ihtiva eden bitkiler, bazen insan ve hayvanların zehirlenmelerine sebep olabilirBitkilerde zehirlilik, bitki muhtevasında bulunan alkaloidler, glikozidler, saponinler, organik asitler, eterik yağlar ve sakızlardan ileri geldiği tespit edilmiştirBitkinin kuruması ile zehirlilik zail olmaz, ancak belli bir derecede azalırBazı cins bitkilerde (keneotu, hintyağı otu) zehirlilik zail olmaz, hatta uzun müddet devam ederZamanın geçmesiyle de zehirlilik kaybolmaz, ancak azalırMesela acıbadem içi ve diğer çekirdekli bitkilerde zehirlilik hassası birkaç yıl devam ederZehir muhtevası haşlamak veya kaynatılmak suretiyle de yok olmaz

Bitkilerden zehir yığılışı bitkilerin gelişmeye başlamasından itibaren başladığı gibi yaşı ile de alakalıdırMesela zehirlilik miktarı, bazı bazı bitkilerde en fazla çiçek açma devresine kadar, bazılarında çiçek açma veya meyvelerin olgunlaşma devresine kadar sürerZehirli maddeler bitki aksamına aynı derecede dağılmış değildirBazı bitkilerin en zehirli kısmı meyveler, bazılarında kökler, bazılarında ise çiçek, yaprak veya kabuklarıdırAynı cins bitkilerde de zehirlilik derecesi eşit miktarda değildirToprak cinsine, iklim şartlarına ve coğrafi dağılışlarına göre değişiktirMesela çöpleme otunda zehirlilik derecesi, güneyde yetişenlere göre kuzeyde yetişenlerde daha az muhtevadır

Bitkilerde zehirlenme, genellikle birkaç yoldan olur1) Bitki aksamından bazı kısımları veya zehirli terkibi ağız yoluyla almak; 2) Vücudun (cilt) zehirli bitkiler ile temas etmesi; 3) Zehirli bitkinin toz halinde havaya dağılması halinde insanlar tarafından teneffüs edilmesiBitkilerden zehirlenmeler genellikle en çok ağızdan alınmak suretiyle meydana gelirBu gibi zehirlenmeler genellikle cahil kimselerin ilaç olarak zehirli bitkileri kullandırmaları veya kendilerinin kullanmalarından dolayı meydana gelirBazen de dış görünüş benzerliği olan tıbbi bitkilerin bilinmemesi ve aranılan zararsız bitkinin yerine kullanılmasından dolayı olur

Zehirlenmeler, bazen zehirli bitkilerin insan teni ile temas etmesinden de ileri gelirİltihaplanma suretiyle deride, türlü tahribatlar meydana gelirBazı vakalarda cilt zehirlenmeleri bütün vücudun zehirlenmesine sebep olurMesela yaban defnesi ağacı (Daphne mezereum L) bitkisinde olduğu gibidirSolunum yolu ile zehirlenmeler ender görülen vakalardandır, genellikle mesleki hastalıklara dahildir(Mesela şerbetçiotu, çöpleme, çöven vs gibi bitkileri toplayanlarda görülür) Kapalı tutlan veya iyi havalandırılmayan binalardan büyük demetler halinde bırakılan manolya, haşhaş gibi bitkiler de dermansızlık, baş ağrısı, baygınlık gibi hallere sebep olur

İLK YARDIM:Bitkilerden meydana gelen zehirlenme vakalarında, şu esaslara riayet edilmesi şarttır:Organizma üzerinde zehirlenme alametleri, belirtileri görüldüğünde, zehirlenme sebepleri araştırılmadan, ilk yardım yapılmalıdırEvvela sindirim sisteminden zehir bertaraf edilmeliHastada kendiliğinden kusma olmazsa, suni olarak kusturulurBundan sonra birkaç defa mide %0,5-0,1 potasyum permanganat %0,2 tanen veya tıbbi kömür mahlülü ile yıkanmalıdırHatta zehirlenmeden sonra birkaç saat dahi geçmiş olsa da, midenin yıkanması ihmal edilmemelidirSonradan kimyasal analiz yapılmak üzere kusukların hepsi muhafaza edilmelidirUmumiyetle bitkilerden zehirlenmelere karşı kullanılan en iyi vasıta tıbbi kömür (50 gr) ve oksimagnezyum (25 gr) karışımıdır

Oksimagnezyum bulunmadığında, daha fazla miktarda tıbbi kömür veya tanen %2-3, sulu mahlülü (200-300 gr su) bir defada verilirZehirlenmeye karşı kullanılan mahlül, alkaloidler ve glikozidleri çökertir, uçucu maddeleri yok ederZehirli asid ve esansları tesirsiz bırakırZehirlenmeye karşı kullanılan bu ilaçlar kısa bir müddet için etkilidirler20-30 dakika sonra mide yeniden yıkanmalı, bundan sonra müshil verilmelidirZehirlenen kimse yatırılmalı ve taze hava akımı temin edilmelidirVücudun sıcak tutulması için tedbir alınmalı, çay veya kahve verilmeliİlk yardımdan sonra hemen bir doktor aranmalı ve muyene edilmesine çalışılmalıdır

Zehirli maddelerin vücuda (cilde) teması vakalarında, dokunulan yer birkaç defa sabunla yıkanmalı, daha sonra %2 permanganat mahlülü ile silinmelidirBu gibi vakalarda doktorun yardımı temin edilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com