Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cin, kirazı

Çin Kirazı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çin Kirazı

Çin Kirazı Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çin Kirazı Hakkında - Çin Kirazı Faydaları - Çin Kirazı Yetiştiriciliği

(LİÇİ)(Litchi chinensis)

Sapindaceae familyasındandır

6-12 metre boylarında gövde çapı 80 cm ye ulaşabilen yayvan dallı hepyeşil bir ağaçtır10-25 cm uzunluğundaki 6-8 parçalı yumurtamsı sivri uçlu yaprakların üst yüzleri parlak alt yüzleri grimsi uçlu yaprakların üst yüzleri parlak alt yüzleri grimsi yeşildirArıların nektarına bayıldıkları küçük yeşil çiçekleri salkım halinde meyvelere dönüşür

Yumurtamsı meyveleri 25-5 cm çapında ve 20-25 gram ağırlığındadırOlgunlaştıkça esmerleşen kırmızı yada pembe sert ince bir kabukla kaplıdırKabak parmakla kolayca soyulurBeyaz renkli ve saydam olan etli kısmı dalında olgunlaştığında çileği yada gülü çağrıştıran şekerli ve hoş kokulu bir lezzet kazanırİçinde yenmeyen siyah bir tohum vardır

Ağustos ayında toplanan meyveler genel olarak çiğ yenirAma kurutularak tüketilmeside mümkündürPastaların kokteylerin meyve salatalarının kremaların sosların lezzetini artırırÇin mutfağında etlere balığa ve öteki deniz ürünlerine eşlik eder

Anayurdu Güney Asya’dır:Çin Honk Kong ,Meksika,Tayvan , Tayland, Vietnam, Filipinler ve HindistanBuralarda 2 bin yıldır denzden 400 metre yüksekliğe kadar olan yerlerde bulunurTropikal iklim meyvesi olarak soğuğa aşırı duyarlıdır

Bileşiminde bolca C vitamini ve potasyumun yanında ; yağlar, karbonhidratlar, protein,B1, B2, B9, vitaminleri, magnezyum, kalsiyum,sodyum,demir,manganez ve çinko bulunur

Batı’da yılbaşı sofralarının şölensi toplantıların simge meyvesidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com