Meryemotu |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
MeryemotuMeryemotu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Meryemotu Yetiştiriciliği - Meryemotu Hakkında Meryemotu,Tavşanizi Bulunduğu Yerler: Çalılıklar arasında, geniş yapraklı ormanlarda, gürlük yerlerde yol ve avlu boylarında ve her yerde yetişir ![]() Yapısı: Kökü kırmızı kahve rengi, koni şeklinde, çok başlı, 60 cm kadar yüksek dallı, sapı az kıllı olup çok yıllık otsu bir bitkidir Bitkinin dip yaprakları lir şeklinde tüysü , parçalı rozet halinde topludur Uç yapraklar ekseriya 3 bölümlüdür Çiçekler sarı ve ufak, sap uçlarında tek olarak oluşur Çanak iki daireden ibaret olup herbiri beşer çanak yaprağından teşekkül eder Taç 5 yapraklı, erkek organlar çok sayıdadır Meyve çok sayıda karma birer tohumlu çengelli urlardan ibarettir Mayıs haziran aylarında çiçek açar![]() Kullanılan Kısımlar: Güzün ( eylül- ekim aylarında) çıkarılan kökler Gölgede veya 35 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru köklerin rengi kahve, koku karanfile benzer kokuda, tat kekredir Kabul edilen rutubet % 11 dir Balya ve çuvallarda paketlenir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir![]() Kimyevi Terkibi: Genin glikozidi ( evgenol muhtevasını taşıyan, geaz fermenti te siriyle karanfil kokusuna benzer eterik yağ ayrılır), tanenler, acı maddeler, reçine, nişasta vs ihtiva eder![]() Hani Hastalıklarda Kullanılır: Kabız, kan damarlarını büzücü, sinirleri yatıştırıcı te sirdedir İshal dizanteri, sinir hastalıkları, basurlar gibi yerlerde kullanılır![]() Meryemotu kökleri halk tababetinde, kökü hazımsızlık, gazlar, bağırsak ve mide ağrıları, kusma beyaz akıntı, sinir hastalıkları vs yerlerde kullanılır![]() Haricen göz iltihaplarına karşı kompres, diş etleri kanamasında ağız çalkalamakta, beyaz akıntı vakalarında yıkamada kullanılır ![]() Kullanılışı: Köklerden 1 çorba kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır, 2 saat bekletilir Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır![]() |
|
|
|