Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
zulumba

Zulumba

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zulumba

Zulumba Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Zulumba Yetiştiriciliği - Zulumba Hakkında
ZULUMBA

(Curcuma zedoaria)

Zencefilgiller familyasındandırDiğer adları cedvar,ceduvar,zidvar,zalumba,mühürlü zulumba,zulumbat kökü,yer kabuğu

160-200 cm boylarında saplı iri,yumurtamsı yada eliptik yapraklı ağustos –eylül aylarında ilginç pembe çiçekler açan köksaplı çok yıllık otsu bir bitkidir

Çin,Hindistan ve Doğu Hint adalarında yetişen bitkinin yuvarlak yada uzun köksapları 4 cm’lik uzunluk ve 1-2 cm genişlikteki parçalar halinde işlem görürKokusu zencefili çağrıştırır lezzeti biraz acıdır

Bileşiminde reçine ve uçucu yağ ;uçucu yağın içinde bomeol,camphen,cineol ve seskiterpenalkol bulunur

Bir miktar dövülmüş zalumbanın nöbet şekeriyle karıştırılıp sabahları aç karna birer kaşık içilmesi basura ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir

Kavrulup el değirmeninde çekilmiş zulumbanın borik asit vazelin ve gliserinle karıştırılıp egzamalı yere sürülmesi de bu cilt rahatsızlığının giderilmesini sağlar

Zulumba ünlü Mesir macununun oluşumuna giren 41 çeşit baharattan biridirBurada bizim de 841’inci dostumuz ve otumuz oldu

Mesir macunu

Yavuz Sultan Selim’in (1524-1574)eşi-Kanuni’nin annesi-Hafsa Sultan rahatsızlanınca Manisada bulunan Sultan Camii bağlı medresenin başındaki Merkez Efendi 41 çeşit baharattan bir macun hazırlar bunu yiyen Hafsa Sultan iyileşirŞifalı etkisi kulaktan kulağa yayılan macuna talep artar ve halka dağıtılmaya başlanırBu gelenek her yıl nevruzda sembolik olarak Manisa’da yaşatılırve adı geçen caminin kubbelerinden halka avuç mesir macunları saçılır

Macunda bulunan baharat maddeleri biraz tevatür bir şekilde sayılırAnason,çam sakızı,çiçek otu,çivit ,çöpçini ,dar-ı fülfül ,eskir,,galanga,günbalı,hardal,havlıcan,hindist anc evizi,hindistançiçeği,hıyarşembe,karabiber,ka ranfi l,kebabiye,kimyon,kişniş,kırım tartar,kakule,limon kabuğu,limon tuzu,meyan balı, portakal kabuğu,ravent,rezene,sarı halile,şamlı,şeker,tarçın çiçeği,tekemercine tohumu, tiryak,üdül kahr,vanilya,yenibahar,zafran,zencefil,zerdeçal ve zulumba

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com