Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arpa

Arpa

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Arpa

Arpa Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Arpa Hakkında - Arpa Faydaları - Arpa Yetiştiriciliği

(Hordeum vulgare)

Bugdaygiller familyasındandır

50-80 cm boylanabilen bitkinin yuvarlak kesitli ,boğumlu ve içi boş bir gövdesi vardırİnce uzun yaprakları ,başakçıkların birleşmesiyle oluşmuş başakları vardırTaneler bu başakları içindedir

Arpanın benzeri buğdaydan ayrılan yanı ondan biraz daha kısa boylu olması ve erken yetişmesidirbirde yaprakları buğdaydan daha açık yeşildir

Arpa tarih öncesi çağlardan bu yana insan soyunun hizmetinde olan bir bitkidirİlk arpa üretiminin Güneydoğu Asyayla Etiyopya nın yüksek kesimlerinde yapıldığı sanılmaktadır

Günümüzde Türkiye’sinde Rpa üretimi bugdaydan sonra ikinci sıradadırTahıl üretiminde birinci sırayı ancak İç Anadolu Bölgesi alırEn çok arpa yetiştirilen ilimiz Konya ,Ankara ,Şanlıurfa,Afyon karahisar,Eskişehir ve Diyarbakırdır

Üretilen arpanın yarısı hayvan yemi olarak kullanılmakta ,geri kalanı başta ekmek yapımı olmak üzere insanların çeşitli hizmetlerinde değerlendirilmektedir

Hayvan yemi ekmek yapımından üçüncü önemli tüketim alanı aslında bira sanayidir

Arpanın % 56-66 sı nişasta%10 u azot geri kalanıda şeker ve çeşitli enzimlerden oluşur

Arpa halk hekimliğinde karın ağrısında ,mayasılda,idrar zorluğunda,akciğer rahatsızlıklarında ,temriyede devreye girerMesane ve idrar yolları iltihaplarını iyileştirmede ,böbrek kum ve taşlarını düşürmede prostat büyümesini engellemede migren ve boğaz ağrılarını dindirmede ,kandaki şeker miktarını düşürmede ,sinir hücrelerini güçlendirmede öksürüğü alt etmede etkilidir

Arpa çorbası kemikleri güçlendirmede ve düşük tansiyonu yükseltmede yararlı olur

Arpa ekmegine gelince islam Peygamberinin şifa olarak önerdiği yiyecekler arasındadır

“Bir ara hasta olan Hz Ali’ye sakın hurma yeme ,nekahat devresindesin demiş ve pancar ile arpa ekmeği yemesini tavsiye etmiştir

Arpa modern tıbbında yarlandığ bir yiyecektir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com