Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
karnabahar, yetiştiriciliği

Karnabahar Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karnabahar Yetiştiriciliği



karnabahar üretimi - karnabahar nasıl yetiştirilir - karnabahar hangi bölgelerimizde yetişir - karnabaharın özellikleriKarnabahar, çiçek ve çiçek tablası yenilen sebzeler grubundan yer almaktadır Yapraklar lahana yapraklarına göre daha uzun, uçları daha sivridir Karnabaharda bahar tabir edilen yenilen taç kısmının büyüklüğü ve rengi çeşitlere güre farklılıklar göstermektedir Tacın rengi; beyaz, krem ve sarımsı tonlardadır


İKLİM İSTEKLERİ


Karnabaharlar kışlık sebzeler grubunda yer almaktadırKarnabahar yetiştiriciliğinde sıcaklık çok önemlidir Işık ve nem ise ikinci derecede önemlidir Karnabaharlarda taç oluşması için gelişmenin belli bir devresinde düşük sıcaklıklara ihtiyaç vardır Karnabahar fideleri -10°C sıcaklığa kısa sürede dayanabilirler Fakat hasat devresine gelmiş karnabahar başları O°C nin altındaki sıcaklıklardan hoşlanmazlar Taç oluşum döneminde en uygun sıcaklıklar 15°C-20°C dir Taçların olgunlaşma döneminde sıcaklığın O°C nin altına düşmesi istenmez Sıcaklığın düşmesi sonucu taç yüzeyi havlı bir yapı kazanır, pazar değeri düşer


TOPRAK İSTEĞİ


Karnabahar her çeşit toprakta yetiştirilebilir Ağır topraklarda ve yağışı bol olan yörelerde drenajın çok iyi olması şarttır Karnabaharlar organik maddece zengin toprakları severler ve yüksek toprak asitliğine karşı hassastırlar


Karnabahar yetiştiriciliğinde toprak, dikim tarihinden çok önce hazırlanmış olmalıdır Sonbaharda toprak derin sürülmeli, ilkbaharda normal sürüm yapılmalıdır Sürümden sonra diskaro ve tırmık çekilmeli masuralar hazırlanarak toprak dikime hazır duruma getirilmelidir


GÜBRELEME


Yetiştiricilikte en uygun gübreleme toprak analizine göre yapılacak gübrelemedir Öncelikli olarak karnabahar yetiştirilecek tarlanın toprak analizini yapılarak buna göre atılacak gübre çeşidi ve miktarı tespit edilmelidir Gübreler çeşitlerine göre bitkiye verilme dönemlerinde farklılıklar arz etmektedir Çiftlik gübresi, fosforlu gübrenin tamamı, potaslı ve azotlu gübrenin yarısı son toprak hazırlığında verilir Potaslı gübrenin ikinci yarısı taçların teşekkülünden önce verilir Azotlu gübrenin 2 yarısı ise dikimden 20-25 gün sonra ve taç teşekkülünden önce olmak üzere iki partide verilmelidir


FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ


Karnabaharlar, fidelerin yetiştirilmesi ve esas yerlerine dikilmesi olmak üzere iki safhada yetiştirilirler Tohumlar ılık ve soğuk yastıklara ekilir Ekim zamanı bölgelere, çeşitlere ve hasat zamanına bağlı olarak değişiklik gösterir Genel olarak tohum ekimi Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında yastıklara sıraya veya serpme olarak yapılır İlimiz için uygun tohum ekim zamanı Mayıs ayı, fide dikim zamanı ise Haziran ayının son haftasıdır En uygun ekim sistemi 10 cm sıra arası verilerek yapılan sıravari ekimdir Tohumlar yastıklarda şartlara bağlı olarak 8-15 gün içerisinde çimlenirler Çimlenme sonrası sıra üzerindeki bitkiler 3-5 cm aralıkla seyreltilir Karnabaharda kaliteli ürünü etkileyen en önemli faktörlerden birisi de iyi yetiştirilmiş fidelerdir Fide yetiştirme devresinde sıcaklığın aşırı yükselip azalması taçların kalitesiz olmasına sebep olur


DİKİM


Dikimde genel olarak 7-8 yapraklı düzgün gövdeli, yaprakları sağlıklı fideler kullanılmalıdır İyi yetiştirilmemiş cılız, sarı yapraklı fidelerden yetişen bitkilerin taçları küçük ve gevşek olmaktadır Fideler genellikle tohum ekiminden 5-7 hafta sonra dikime uygun hale gelirler Karnabaharda en uygun yetiştirme masuralar üzerinde yapılan yetiştirme şeklidir Masura genişliği çeşitlere, tek ve iki sıralı dikime göre ayarlanır Dikimde sıra arası ve sıra üzeri mesafeler 50x50cm olarak yapılır Fideler yerlerinden dikkatlice sökülmeli ve bekletilmeden yerlerine dikilmelidir Fideler plantuar veya çepin ile dikilmelidir Kökleri topraklı olarak çepinle dikim daha uygun olmaktadır Dikimde can suyu verilmeli ve birkaç gün sonra salma sulama yapılmalıdırKarnabahar çapa ve suyu çok seven sebze olduğu için sulamaya gereken özen gösterilmeli ve muntazam aralıklarla yağış durumuna göre sulama yapılmalıdır Dikimden 1-3 hafta sonra birinci, bundan 1 ay sonra ikinci çapa, gerekirse üçüncü çapa yapılmalıdır Karnabahar taçlarının güneş ışığı nedeniyle sararmaması için iç yapraklar kırılarak tacın üzerine örtülmeli ve tacı örtülü çeşitler üretilmelidir


HASAT


Karnabahar, taçlar normal büyüklüklerini alıp gevşek bir yapı kazanmadan önce hasat edilmelidir Hasat süresi, iklime ve çeşitlere bağlı olarak 1-4 haftadır


Hasat tacın gövdeyle birleştiği yerden bıçakla kesilerek yapılır


Hasat sırasında tacı korumak amacıyla 4-5 adet yaprak bırakılır Karnabaharların taçları çok çabuk zedelenir ve kararırlar Bu nedenle karnabahar taçları kasalara tek sıra halinde konmalıdır



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.