Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kabak, yetiştiriciliği

Kabak Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kabak Yetiştiriciliği



kabak üretimi - kabak nasıl yetiştirilir - kabak hangi ayda ekilir - kabak hangi yörelerde yetiştirilirTOPRAK HAZIRLIĞI


Ekim yapılacak tarla sonbaharda pullukla derin olarak sürülmelidir Tarlanın durumuna göre Kasım-Aralık aylarında ikinci bir sürüm faydalıdır


İlkbaharda ekimden önce tarlanın ot durumuna göre diskaro ve kazayağı ile işlenmesi gerekir Toprağın havalanması bakımından bir iki gün beklenmeli daha sonra tırmık çekilerek tarla düzenlenmelidir


GÜBRELEME


Kabak ekilecek tarlaya sonbaharda dekara 2-3 ton hesabıyla iyi vasıflı yanmış ahır gübresi düzgün bir şekilde saçılmalıdır


Temel gübreleme ilkbaharda ekimden birkaç gün önce 50 kg/da hesabıyla Kompoze gübrelerden biri ile yapılmalıdır


Üst gübreleme ikinci çapadan önce 10 kg/da hesabıyla Amonyum Nitrat veya üre gübrelerinden biri ile ocaklar etrafına serpme şeklinde uygulanmalıdır


EKİM ZAMANI


Kabak bitkisi soğuktan korkar, ısı sıfırın altında 2-3 dereceye düştüğünde hayatını süratle kaybeder


Kabak tohumlarının normal bir çimlenme gösterebilmesi için topraktaki ısının en az 11 - 12 C° olması gerekir Bu nedenle tohumlar ilkbaharda don tehlikesi kalktıktan sonra ekilmelidir


Bölgemiz (Güney ve Doğu Marmara) şartlarında en uygun ekim Mart ayı başından Nisan ayı başına kadar olan periyotta yapılmaktadır


BİTKİ SIKLIĞI


Bölgemizde Beyaz Kabak ekimi sıraya ocak şeklinde yapılmaktadır Ocakları 3m x 25m, 3m x 2m veya 2m x 2m sıra arası ve sıra üzeri mesafelerinde açılmalıdır Dekarda 170-200 bitki bulunacak şekilde ocaklar açılmalıdır


Her ocakta 3-4 tohum bulunacak şekilde dekara 200-300 gr tohum atılmalıdır Bitkiler 5-6 yapraklı olduğunda seyreltme ile her ocakta bir adet bitki bırakılmalıdır


EKİM VE DERİNLİĞİ


Ekim mutlaka tavlı toprağa yapılmalıdır Beyaz Kabak ekim derinliği 4-5 cm kadardır


Eğer sonbaharda tarlaya yanmış ahır gübresi atılmamış ise ocaklara elle yapılan ekimlerde tohumun altına ve üzerine çürüntü ile karıştırılmış toprak konulmalıdır


SULAMA


Güney ve Doğu Marmara yöresinde yapılan Beyaz kabak yetiştiriciliği sulama yapılmadan gerçekleştirilmektedir Ancak kurak mevsimlerde ve kurak tarlalarda Kabak meyveleri görüldüğünde 1 sulama, ilk sulamadan 2-3 hafta kadar sonra 1 sulama daha yapılmalıdır


YABANCI OT MÜCADELESİ


Yabancı ot mücadelesi bölgemizde etkili olan pek çok virütik etmenin taşıyıcısı olan yaprak bitleri ve pirelerin ve diğer zararlı böceklerin barındığı yabancı otların yok edilmesi bakımından çok önemlidir


Kabak bitkileri izin verdiği sürece traktörlerle daha sonra da elle tarlalar sık olarak çapalanmalıdır Kabak bitkisi ilaçlardan etkilenebildiğinden yabancı ot ve toprak altı zararlılarına karşı kullanılan ilaçların özenle seçilmesi dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir


HASTALIK VE ZARARLILARLA MÜCADELE


Bölgemizde en sık rastlanan kabak zararlıları yaprakların ve yeni sürgünlerin öz suyunu emerek zarar yapan yaprak bitleri (Aphis spp), yaprak pireleri (Cicadelliadae) ve Tripsler (Thriptidae) ile Beyaz Kabak meyvelerini tarlada veya ambarda yiyerek zarar veren tarla fareleridir


Aphis, Thrips zararlılara karşı Gusathion, Malathion, Labaycit benzeri ilaçlarla bitkiler ilaçlanmalıdır


Kabak bitkilerinde görülen küllenme hastalığına karşı ilk belirtiler görüldüğünde kükürtlü ilaçlarla mücadelesi yapılmalıdır


Kabak bitkisinde hastalık ve zararlılarla yapılan iiaçlı mücadele, döllenme arılar ve böcekler ile gerçekleştiğinden ilaçlama zamanı zarar vermeyecek şekilde genellikle öğleden sonra ve yağışsız bir günde yapılmalıdır


Kabak tarlasında danaburnu ve diğer toprak altı zararlılarına karşı ekim ile veya ekim sonrası Thiodan, Dursban, Frodan gibi ilaçlar ya da buğday kepeği ile hazırlanan zehirli yemlerle mücadele yapılmalıdır Farelere karşı ise zehirli buğday ve fare zehirlerini uygun yerlere koyarak önlemler alınabilir


HASAT VE HARMAN


Beyaz Kabak haşatında bitkilerin tamamen kuruyup meyvelerin ortaya çıkması beklenmelidir


Kabak meyvelerinin tamamen olgunlaştığı anlaşıldıktan sonra uzun süre tarlada bekletilmemeli, soğuklar başlamadan hasat edilerek ambarlara taşınmalıdır



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.