Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aspir

Aspir

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aspir

Aspir Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Aspir Hakkında - Aspir Faydaları - Aspir Yetiştiriciliği

(Carthamus tinctorius)

Papatyagiller familyasındandırDiğer adları yalancı safran ,kır safranı,boyacı aspirini,asfur,haspir,kurtum,dikenli haşhaş,papağan yemi

Eskilerin boya için yetiştirdikleri ve “zaferan-ı kazip”dedikleri bitkide budur ki bu ifade “yalancı safran”demektir

60-120 cm boylarında ,bir yıllık otsu bir bitkidirAnayurdu Arabistan olmakla birlikte başta Hindistan olmak üzere Türkiye ,ABD,İran,Pakitan gibi ülkelere de yayılmıştırAlmaşık dizilişli sivri uçlu yaprakları kimi türlerinde ince dikenli dişli kimilerinde dikensiz ve düzdürAgustos –eylül aylarında açan 40 -150 si bir arada topluca 2-3 cm çapa ulaşan çiçekleri genellikle turuncu –sarı renklidir;Kırmızı yada beyaz açanlarıda vardırBeyaz bir kabukla evrili tohumlar ayçiçeğine benzer ama ondan biraz daha küçüktür

Ülkemizde Balıkesir,Bursa,Çanakkale,Eskisehir,Kütahya;ıs part a illerinde yağlı tohumları için yetiştirilir1998 de Balıkesirde 100 ton ıspartada 50 ton yetiştirilmiştir

Aspir eski Mısır,Yunan,Roma dönemlerinde bilinen ve yiyecekleri giyecekleri boyamada başvurulan bir bitkidirBudist rahiplerinin giysileri muhtemelen safran değil de bu bitkiyle boyanmaktadır

Kurutulmuş çiçekleri ve tohumları kaynatılarak yada tohumdan çıkarılan yağı şifa için kullanılırKabızlık giderici soğuk algılığında terletici olarak kaynatılmış aspir suyu ya demlenmiş çayı içilir;ancak çok acı olduğu için içimi biraz zordur

Bu çayın adet kanamalarını kolaylaştırıcı özelliğide vardırRomatizma ağrısının hissedildiği bölgelere aspir yağı dışardan sürülür linolik asit kolestrol düşürücü ve kalp hastalıklarını önleyici etkiler taşır diyetlere katkı sağlar

Bitki cildi tahriş etmediği ona zarar vermediği için kozmetiktede kullanılırAspir yağı sararmadığı için vernik ,cila ve boya yapımında da yer alırEskiden kandil yağı olarakta kullanılırdıTohumlarından yağ çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspe hayvan yemi olarak tohumların kendisiyse kuş yemi olarak kullanılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com