07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayrıkotu
Ayrıkotu Nedir - Ayrıkotunun Kullanılan Kısımları - Ayrıkotu Resimleri - Ayrıkotu Hangi Hastalıkta Kullanılır
BULUNDUĞU YERLER:Kumsal otlu yerlerde, çayır ve meralarda, avlu ve yol boylarında, tarlalarda, 1500 m deniz seviyesine kadar her yerde yetişir
YAPISI:kordon biçiminde, çok gelişken sürüngen köksap ve 1,5 m kadar yüksek, düz, içi boş, silindirik, filizlenen çok yıllık otsu bir bitkidir Yapraklar şeritimsi, yassı, uzun, yeşil veya boz yeşildir çiçekler 4-9 geniş mızrak biçiminde yeşil, boz yeşil veya hafifi menekşe renginde olup uzunca iki sıra halinde olup bileşik başak teşekkül eder Haziran-Temmuz aylarında çiçek açar
KULLANILAN KISIMLAR:Köksaplar kullanılır Bitkide gelişme başladığında, erken ilkbaharda Nisan ayında veya güz mevsiminde, tohumların olgunlaşmasından sonra Ağustos-Eylül aylarında topraktan çıkarılır, yıkandıktan sonra 20 cm kadar parçalara kesilir Gölgede veya 50 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru ayrık sarımtrak renkte, karakteristik kokulu ve tatlımsıdır Rutubet payı %12’dir Balya halinde paketlenir veya torbalara doldurulur Gölgede ve havadar binalarda muhafaza edilir
KİMYEVİ TERKİBİ:Tritisin, manit, agropiren, glikovanilin, albüminli maddeler, yağlı maddeler, eterik yağ, vitamin C, provitamin A, inozit, inulin, levuloz, acı maddeler vs ihtiva eder
HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Ayrık kökü idrar söktürücü ve hafif yumuşatıcı tesirdedir Mesane ve böbreklerde taş, prostat, mide ve bağırsak iltihaplarında kullanılır
Halk tababetinde nikris, kısırlık, karaciğer ağrıları, öksürük, romatizma vs de kullanılır Haricen deri sivilceleri ve şişkinliklere karşı lapa halinde kullanılır
KULLANILIŞI:2 çorba kaşığı ayrık 0,5 lt suda 10 dakika kaynatılır Günde 4 defa yemeklerden evvel alınır
 
|
|
|