Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nane, tüylü

Tüylü Nane

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tüylü Nane

Tüylü Nane Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Tüylü Nane Yetiştiriciliği - Tüylü Nane Hakkında

TÜYLÜ NANE

(Mntha longifolia)

Ballıbabagiller familyasındandırDiğer adları ifnanesi,yabani nane,uzun yapraklı nane

Menta sözcüğünün yunan mitolojisinde adı bir yasak aşk ve kıskançlık öyküsüne karışan orman ve su perisi Menthe’den geldiğini nane maddemizde anlatmıştıkÖyküyü kısaca hatırlayalım Mentha’yla Pluton birbirlerini çılgınca sever durumu Pluton’un karısı fark eder olacakları önlemek isteyen aşık adam yasak aşkını korumak için onu hoş kokulu güzel bir bitkiye dönüştürürNaneler o gün bugündür insanlarla çok yakın ilişki içindedirBu da bir tür aşk değilmidir

30-90 cm boylarında özellikle arka yüzleri beyaz ipeksi tüylerle kaplı dişli kenarlı dar ve uzun sivri yaprakları olan haziran-ekim aylarında dal uçlarında pek çoğu bir arada bir koçan oluşturarak 5 mm boyunda pembe,açık mor,mavimsi beyaz küçük çiçekler açan hoş kokulu,yer altındaki köksaplarıyla,varlığını hep sürdüren,yenileyen,çok yıllık otsu bir bitkidir

Anayurdu Avrupa ve Asya’dır1900 metre yüksekliğe kadar olan sulak ve nemli yerlerde ,dere,nehir,göl kenarlarında,hendeklerde,patika kıyılarında,ekili alanlarda yetişir

Ülkemizde Marmara ve özellikle Karadeniz bölgemizde bolca bulunurÜretimi daldırmayla,kökten ayırmayla ve tohumla yapılırBütün nane türleri çok çabuk ürer ve hatta istila edici olabilirTohum mart-nisan seraya ekilir,çıkan fideler mayıs-haziranda dışardaki yerlerini şaşırtılır

Bitkinin sakinleştirici,mikrop öldürücü,iştah açıcı,mide rahatsızlıklarını giderici,sindirim düzenleyici özellikleri vardırAkciğer rahatsızlıklarına ,astıma ve migrene kronik bronşit öksürük gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır

Bunun için 40-50 gr yaprak 1 litre kaynar suda demlenip içilir

Kuru yaprakların dışardan uygulanması migreni ve sinir ağrısını keser

Mutfakta başta domates çorbası olmak üzere çeşitli yemeklere ekilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com