Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çantası, çoban

Çoban Çantası

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çoban Çantası

Çoban Çantası Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çoban Çantası Hakkında - Çoban Çantası Faydaları - Çoban Çantası Yetiştiriciliği

ÇOBAN ÇANTASI

CAPSELLA BURSA-PASTORIS (L) MEDIC

(Cruciferae-fam)

Bulunduğu Yerler: Yol ve avlu boylarında, harap yerlerde, çayır, mera, 2000 m deniz seviyesine kadar memleketin her tarafında yetişir

Yapısı: İnce kökü iğ şeklinde, 5-60 cm kadar yüksek basit veya dallı bir yıllık otsu bir bitkidir Kaide yaprakları eşkenar ters mızrak biçiminde, saplı, bütün veya tüysü parçalı, sapta bulunan yapraklar daha ufak, kaide ok şeklinde, almaşık, bütün veya düzensiz kesili ve gövdeye yapışıktır Çiçekler beyaz, çiçek demeti salkım halinde topludur Çanak 4 yapraklı ve 6 erkek organlıdır Meyveler üçgen kalma şeklinde, yassı torbaya benzer Çok sayıdaki tohumlar açık kahve rengi elips şeklindedirler

Kullanılan Kısımlar: Saplar kullanılır Çiçerk açma zamanında (Mayıs, Haziran aylarında) toplanır Gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru bitkinin sap ve yaprakları yeşil renkte, çiçekler beyazdır, karakteristik kokulu ve acı tattadır Rutubet payı %12 dir Torba veya balya halinde paketlenirGölgeli ve havadar binalarda muhafaza edilir

Kimyevi Terkibi: Ramnoglikozid hisopin, sepi maddeler, meyve asidleri, kolin, asetil kolin, turamin, inozid, vitamin C, bursin alkaloidi, saponinler, vitamin K vs ihtiva eder

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki kan dindirici, tansiyon düşürücü, rahim takallisunu kuvvetlendirir Rahim kanamalarında, mide ve bağırsak kanamaları, burun kanaması, basurlarda kullanılır

Çoban çantası halk tebabetinde kan tükürme, ateroskleros, kan kanlı işeme, karaciğer ve böbrek ağrıları, dalak hastalığı, yumuşatıcı araç olarak, dizanteri, basurlar vs yerlerde kullanılır Haricen boaz ve diş ağrılarında gargara, yaralara konur

Kullanılışı: Bitkide 2 çorba kaşığı 0,5 lt kaynar su ile haşlanır ve iki saat bekletilir Günde üç defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com