Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
avşar, otu

Avşar Otu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Avşar Otu

Avşar Otu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Avşar Otu Hakkında - Avşar Otu Faydaları - Avşar Otu Yetiştiriciliği

(Asarum europacum)

Lohusaotugiller familyasındandırDiğer adları avşar otu ,azak eriği,azaron,çetük otu,çoban düdüğü,meyhaneci otu15-25 cm boylarında sürünücü köksaplı ,hepyeşil,çokyıllık,otsu bir bitkidirUzun saplı böbreksi ya da kulaksı yaprakları çevreye yayılarak zemini kaplarYaz sonunda yeşil kırmızı iç kısmı esmer çansı küçük çiçekler açarHindistan yada Yakındoğu kökenlidir,ama bugün dünyanın çeşitli bölgelerinde orman altlarında ,kenarlarında gölgeli yerlerde yetişir

Ülkemizde daha çok Karaneniz bölgesinde bulunur Tarihte ipeka yaygınlaşmadan önce daha çok kusturucu olarak kullanılmıştır Bileşiminde acı madde ,uçucu yağ ,tanen ,reçine ,organik asitler bulunurToprak altı kısımlarının ve yapraklarının kusturucu ,balgam idrar ve adet söktürücü,nefes açıcı ,ateş düşürücü,öksürük kesici etkileri vardırBu özelliklerden dolayı bronşite ve astıma karşı kullanılır

Ağızdaki içki kokusunu gidermesi ya da gizlemesi için çignenir”meyhaneci otu” denmesinin nedeni bu mudur,yoksa fazla kaçıranları kusturmak için bu ottan yararlanılması mıdır tartışılmalı biraz…Bursa çevresinde ayrıca kökleri yakın zamanlara kadar koku vermesi için çeyiz sandıklarına konurmuş… Kusturucu etki elde etmek için kurutulup toz haline getirilmiş 1-2 gramlık köksap bir bardak sıcak suyla demlenip bekletilmeden içiliryaprakları ve köksapları baharat gibi kullanılırYıl boyunca toplanabilecek taze yada kurutulmuş yaprakların zencefile benzer bir kokusu vardırKök sapları da karabiber benzeri bir koku salgılarBitkilerden elde edilen esans yünleri elma yeşiline boyamada kullanılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com