07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dövülmüş Avratotu Siyah Akasma
Dövülmüş Avratotu Siyah Akasma Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Dövülmüş Avratotu Siyah Akasma Hakkında - Dövülmüş Avratotu Siyah Akasma Faydaları - Dövülmüş Avratotu Siyah Akasma Yetiştiriciliği
TAMUS COMMUNIS L
(Dioscoreaceae-fam )
Bulunduğu Yerler: Çalılıklar ve körpe fidanlar arasında, deniz seviyesine 1300 m kadar yüksek yerlerde yetişir
Yapısı: Çok yıllık tırmancı bir otsu bitkidir Gövde ince, 3 m kadar yükseklikte, yer altı kısmı yumru şeklinde kalınca köklüdür Yapraklar iri, kalp şeklinde , sivrice ve uzun damarlı, üst yüzü koyu , altyüzü açık yeşildir Salkım şeklindekiçiçek demetinde toplu olan çiçekler bir cinsiyetli, iki evlidir Erkek çiçekler basit, kenar çiçekler; 6 sarımtrak yapraktan ibaret olup çan biçimindeki alt yarıda kaynaşmış, üst yarısındaki açılmış durumdadır Erkek organlar beş adettir Etraf çiçeklerin dişisi de erkek çiçeklere benzer Yalnız kenar çiçek yaprakları kaideye kaynaşmış durumdadır Meyveler sulu, açık kırmızı, çok zehirli, 3-6 demet halinde olup tohumlar kırmızımsı kahve rengindedirler
Kullanılan Kısımlar: Toprak altı kısımlar kullanılır Kökler Nisan veya Eylül-Ekim aylarında çıkarılır Gölgede veya 60 derece ‘ ye kadar sıcaklıktaki fırınlarda kurutulur Kuru bitkinin dış kısmı açık veya koyu kahve renginde, iç tarafı sarımtraktır Kokusuz ve acı bir lezzettedir Kağıt veya kenevir torbalarda paketlenir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir
Kimyevi Terkibi: İncelenmeyen maddeler, kalsiyum oksalat, glikozidler, saponinler, nişasta vs
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: haricen cildi tahriş edici bi etkiye sahiptir Konulduğu yerde kanın toplanmasını sağlar Bu özelliğinden dolayı genellikle mafsalda oluşan ağrılara (romatizma, siyatik, zatülcenp, plevrit, soğuk algınlığı vs) lapa halinde uygulanır
Halk Tababetinde, dövülmüş avratotunun toprak alt kısımları basurlar tüberküloz, zayıflama, gevşeme, sancılar vs yerlerde de kullanılır Önceleri dulavratotu ; yünlü kumaş ve ipliklerin kırmızıya boyanmasında kullanılmakta idi
Kullanılışı: Kıyılmış köklerden 1 çorba kaşığı 0,5 lt suda 10 dakika kaynatılır Süzülen mayiden günde 3 defa yemeklerden evvel birer bardak alınır Haricen: Yontulmuş kökten 200 gr 1 litre zeytinyağı (yağlamak için) içinde yirmi gün bekletilir Dövülmüş avratonun yaprak ve meyvelerinde de aynı maksatta kullanılır

|
|
|