Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çalısı, zatülcenp

Zatülcenp Çalısı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zatülcenp Çalısı

Zatülcenp Çalısı Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Zatülcenp Çalısı Yetiştiriciliği - Zatülcenp Çalısı Hakkında

ZATÜLCENP ÇALISI

(Asclepias tuberosa)

40-70 cm boylarında temmuz-eylül aylarında salkım halinde turuncu çiçekler açan köksaplı çok yıllık çalımsı bir bitkidir

Çiçekleri buket olarak vazolara konur

Kuzey Amerika kökenlidirABD’nin güneyi ve batısıAvrupa’da da Fransa,Almanya,Hollanda gibi ülkelerde bulunur

Kültürü mümkündür,ancak soğuga ve kışın aşırı neme duyarlıdırSonbaharda sıcak seralara tohum ekilerek yada ilkbaharda ayırmayla üretilirNemli ve iyi akıntılı toprakları sever

Bitkinin halk hekimliğinde kullanılan kısmı kurutulmuş köksaplarıdır

Bileşiminde kalbi etkileyen glikozitler ve sabit yağ bulunur

İnsanlar tıpla ilgilenmeye başladıkları dönemlerden bu yana yüksek tansiyon damar sertliği ve kan dolaşımıyla ilgili rahatsızlıklarda bu bitkiye ilaç gözüyle bakmışlardırÖksürük zatürre, bronşit nezle, zatülcep ve nefes darlığı gibi göğüs hastalıklarında onu kullanmışlardırRomatizma ,ishalidizanteri ve ateş gibi durumlarda daHatta onun siğilleri yok ettiği vücuttaki zehri terle dışarı attığı söylenmiştir

Sol ciğerin arkasında keskin ve batıcı ağrı varsa bu ağrı arkaya vuruyorsa kaburgalar arasında göğüs kemiği hizasında basınç hissediliyorsa öne eğildiğinde ve yine nemli soğuk havalarda göğüste keskin ve batıcı bir ağrı oluyorsa eklemlere ve kaslara ilşkin romatizma ağrıları varsa sonbahar ve kışın romatizma ağrılarıyla birlikte pis kokulu ishaller baş gösteriyorsa çare zatülcenp kökü olabilir

Ticari bir Fransız kurutuluş tarafından bu bitkiden hareketle hazırlanan eczanın üzerinde şunlar yazılıdır”Spazm önleyici,gaz giderici,terletici,idrar ve balgam söktürücü,yüksek tansiyonu düşürücü,sinirleri güçlendirici”

Yemeklerden sonra 10-40 damla alınır

Akciğerle ilgili kanama soz konusuysa çocuklarda 1-5 damla yetişkinlerde 10-40 damla dilin üzerine damlatılır

Göğüs ve sırtada dışardan uygulanır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com