![]() |
Karamuk |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() KaramukKaramuk Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Karamuk Hakkında - Karamuk Faydaları - Karamuk Yetiştiriciliği (Berberis crataegima) Kadıntuzluğugiller familyasındandır ![]() Diğer adları karamuk dikeni,diken üzümü,ekşimen,karamık, kazımık,sarı çalı ![]() 2 metre boylanabilen , çok dikenli sarı çiçekli bir çalıdır ![]() ![]() ![]() Yaprakları ekşi lezzet katması için çorbalara ve bulgur pilavına eklenir meyvelerin bileşiminde C vitamini, tanen ve malik-sitrik-tatrik gibi organik asitler bulunur ![]() Karamuğun tze kökleri , kabukları, meyveleri ve yaprakları şifalıdır ![]() ![]() ![]() 1 litre (5 bardak) kaynar su 20 gram kök ve kabuk üzerine dökülerek, 10-15 dakika demlenmeye bırakılır ya da doğrudan kaynatılır, süzülüp günde üç kez birer bardak içilir ![]() İştah açıcı, güçlendirici, ateş düşürücü, damar daraltıcı, kusmayı önleyici, safra artırıcı, kabızlık giderici ve bağırsak temizleyici etkileri vardır ![]() Karaciğeri güçlendirir, yüksek tansiyon, menepoz, adet, varis şikayetlerini ortadan kaldırır ![]() Aynı sıvıyla, mikrop öldürücü etkisi olduğu için, hafif göz rahatsızlıklarında, arpacıklarda da pansuman yapılır ![]() Dikkat, hamileler kullanmamalıdır! Şerif Karamuğu (Berberis Sherriffii):Uzakdoğu’da Tibet’in güneyinde bulunan 2 metre boylarındaki bu türün meyveleride çeşitli şekillerde tüketilir ![]() ![]() ![]() Kökünden sarı boyar madde elde edilir ![]() Bitkinin üretimi tohumla ve daldırmayla yapılır ![]() |
![]() |
![]() |
|