Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
otu, zufa

Zufa Otu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zufa Otu



Zufa Otu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Zufa Otu Yetiştiriciliği - Zufa Otu Hakkında
ZUFA OTU


(Hyssopus officinalis)


Ballıbabagiller familyasındandır


Diğer adları Zulfa otu,Çördük ve Çürdük otu


30-120 cm boylarında tüylü,kokulu,çok yıllık bodur bir çalıdırAnayurdu Akdeniz çevresiyle Batı Asya’dırDört köşe gövde üstte dallara ayrılır,ikinci yılda odunsu bir hal alır Karşılıklı dizilişli şeritsi ince 6-25 mm uzunluğundaki hafif tüylü yaprakları sivrileşerek son bulurHaziranda ekime kadar açan ve arılarla kelebeklerin pek sevdiği dudaksı küçük çiçekleri genellikle mavi bazen de pembe mor yada beyaz renkli demetler halindedir3 mm uzunluğundaki yassı kahverengi tohumları gözyaşı şeklindedir




Bir zamanlar tıbbi amaçla kullanılmak üzere tarımı yapılırken bugünkü kullanımı daha çok dekoratif amaçlıdır


Bol güneşi iyi akıntılı yerleri severPark ve bahçelerde bordür bitkisi olarak kullanılırLahana zararlısı olan kelebeği kaçırttığı için lahana bahçesi yakınlarına dikilir


Çiçekli dalları odalara güzel bir koku ve görüntü sunması için hazırlanan potpuri tabaklarında yer alır


Evlerde de yetiştirilirÜretimi için tohumlar ilkbaharda ekilirKökleri ilkbaharda gövde kalemleri ilkbahar yaz arasında alınırBordür olarak kullanılacaksa iki bitki arasının 30 cm olması yeterliyken baharat ,salata ve tıbbi amaçlarla kullanılacaksa 60 cm’lik aralar gerekirYumuşak geçen kışlarda kışın;soğuk geçen kışlarda baharın 20 cm kısaltmak bitkinin daha gür ve gürbüz gelişmesini sağlar


Acımsı baharlı ve hoş kokulu yapraklar gerektikçe koparılır çiçekli taze dallar toplanıp kurutulur


Genel olarak kurutulup ufalanmış yaprakları acımsı tadından dolayı hamur işlerinin üzerine ekilir


Çiçekleri salatalara serpilirBaharlı yaprakları az miktarda balık ve et yemeklerine sebze çorbalarına etli böreklere eklenir


Bazı şaraplar ve likörlerin oluşumuna katılır


Bitkinin bileşiminde uçucu yağ ,flavonit,tanen,reçine,malik asit,diosmin bulunur


Dikkat hamileler ve emzikli hanımlar kullanmamalıdır!Sürekli olarak kullanılınca 15 gün aşılmamalıdır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.