Zufa Otu |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zufa OtuZufa Otu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Zufa Otu Yetiştiriciliği - Zufa Otu Hakkında ZUFA OTU (Hyssopus officinalis) Ballıbabagiller familyasındandır Diğer adları Zulfa otu,Çördük ve Çürdük otu 30-120 cm boylarında tüylü,kokulu,çok yıllık bodur bir çalıdırAnayurdu Akdeniz çevresiyle Batı Asya’dırDört köşe gövde üstte dallara ayrılır,ikinci yılda odunsu bir hal alır Karşılıklı dizilişli şeritsi ince 6-25 mm uzunluğundaki hafif tüylü yaprakları sivrileşerek son bulurHaziranda ekime kadar açan ve arılarla kelebeklerin pek sevdiği dudaksı küçük çiçekleri genellikle mavi bazen de pembe mor yada beyaz renkli demetler halindedir3 mm uzunluğundaki yassı kahverengi tohumları gözyaşı şeklindedir Bir zamanlar tıbbi amaçla kullanılmak üzere tarımı yapılırken bugünkü kullanımı daha çok dekoratif amaçlıdır Bol güneşi iyi akıntılı yerleri severPark ve bahçelerde bordür bitkisi olarak kullanılırLahana zararlısı olan kelebeği kaçırttığı için lahana bahçesi yakınlarına dikilir Çiçekli dalları odalara güzel bir koku ve görüntü sunması için hazırlanan potpuri tabaklarında yer alır Evlerde de yetiştirilirÜretimi için tohumlar ilkbaharda ekilirKökleri ilkbaharda gövde kalemleri ilkbahar yaz arasında alınırBordür olarak kullanılacaksa iki bitki arasının 30 cm olması yeterliyken baharat ,salata ve tıbbi amaçlarla kullanılacaksa 60 cm’lik aralar gerekirYumuşak geçen kışlarda kışın;soğuk geçen kışlarda baharın 20 cm kısaltmak bitkinin daha gür ve gürbüz gelişmesini sağlar Acımsı baharlı ve hoş kokulu yapraklar gerektikçe koparılır çiçekli taze dallar toplanıp kurutulur Genel olarak kurutulup ufalanmış yaprakları acımsı tadından dolayı hamur işlerinin üzerine ekilir Çiçekleri salatalara serpilirBaharlı yaprakları az miktarda balık ve et yemeklerine sebze çorbalarına etli böreklere eklenir Bazı şaraplar ve likörlerin oluşumuna katılır Bitkinin bileşiminde uçucu yağ ,flavonit,tanen,reçine,malik asit,diosmin bulunur Dikkat hamileler ve emzikli hanımlar kullanmamalıdır!Sürekli olarak kullanılınca 15 gün aşılmamalıdır |
|