Muşmula |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
MuşmulaMuşmula Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Muşmula Yetiştiriciliği - Muşmula Hakkında - Muşmula Bitkisnin Faydaları MUŞMULA (Mespilus germenica) Gülgiller familyasındandır Diğer adı gelin boğan![]() Muşmulanın yabanisi Döngel 2-3 metre boyunda çalı görünüşünde, dikenli,ilkbaharda beyaz çiçekler açan bir ağaçcıktır Bunun aşılanmasıyla 5-6 metre boylanabilen, dikensiz bir ağaç ortaya çıkmaktadır ki,bunun meyveleri iricedir![]() Üstat Turhan Baytop’a göre muşmulanın daha iri meyveli kültür formuna Beşbıyık denmektedir Ama bence halk arasında bu üç ad yörelere göre değişmek kaydıyla aynı meyveyi adlandırmada kullanılmaktadır![]() Muşmula meyvesi yada kahverengi renkli ve küremsi şekildedir Beş çekirdeklidir Hamken sert ve buruk olgunlaştıkça yumuşak ve daha az buruk lezzetlidir Kuzey Anadolu dağlarında kendiliğinden yetişen bu ağaç tarihin çok eski çağlarından bu yana meyvesi için yetştirilmiştir Bileşiminde tanen organik asitler ve şekerler bulunur![]() Muşmula meyvesinin dizanteri, kolit gibi bagırsak hastalıklarına karşı iyi bir ishal kesici ve düzenleyici özelliği vardır ![]() Bunun için günde 100-200 gram meyve yenmelidir Çekirdeği çıkarılmış meyveler bir havanda dövülüp süt yada şekerle karıştırılarak da yenir Yada 100 gram henüz tam olgunlaşmamış muşmula çekirdeğinden ayıklanıp doğranır ve 500 gram suda 15 dakika kaynatılır soğuduktan sonra süzülüp tadlandırılarak içilir![]() Muşmula meyvesinin çekirdekleri de etkili bir ilaçtır Böbrek ve idrar yolları taşlarını düşürür Bunun için 50 gram dış kabuğu parçalanmış çekirdeğin üzerine 1 litre kaynar su dökülür 15 dakika bekletildikten sonra süzülür ve içilir![]() |
|
|
|