Kolza |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
KolzaKolza Bitkisi Özellikleri Nelerdir - KolzaYetiştiriciliği - Kolza Hakkında KOLZA (Brassica napus sppoleifera) Turpğiller familyasındandır 150 cm boylarında derinlere inen kazık kökleri mavimsi-yeşil derin parçalı yaprakları olan bir yıllık otsu bir bitkidirÜstte yer alan yaprakların tabanı gövdeyi bir kın gibi sararNisan – temmuz ayları boyunca açan dört taçyapraklı sarı çiçekler dalların ucunda seyrek salkımlar oluştururUç bölümde yer alan kuş gagasını andırır ince uzun meyvelerin içinde koyu kahverengi tohumlar bulunur İÖ 2000 yıllarına ait belgelerden o dönemde Hindistan’da bilindiği anlaşılmaktadadırAnadolu’da bitkinin yabani formları bolca bulunduğu için anayurdunun burası olduğunu ileri süren araştırmacılar vardır Yemeklik ve yakıt yağı olarak kullanılan kolza yağından sabun, boya, ve deri sanayinde , ayrıca tıp alanında yararlanılırKüspe ve tohumlar da gerek büyük küçükbaş hayvanlar , gerek kanatlılar için iyi bir yemdir Erüsik asit oranı yüksek olduğu için 1977’de ekimi yasaklanan kolza, erüsik asitsiz türlerin geliştirilmesiyle 2002 yılı itibariyle zeytinyağı ve soya fasulyesiyle birlikte, TC hükümetinin desteklediği ürünler arasına girmiştir Kolzanın kışlık ve yazlık olmak üzere iki kez ekimi yapılabilir; kışlıklar 120-150 günde yazlıklar 100-120 günde hasada ulaşırTahıllardan , keten, mısır, patates ve şekerpancarından sonra ikinci ürün olarak ekilebilir Tohumlarında % 38-50 oranında yağ bulunan tarımı son derece kolay olan kolza gereken ilgiyi görürse ülkemizin yağ açığını kapatabilir Kolza küspesinde % 67 oranında protein bulunması nedeniyle hayvan yemi bal verici özellikte olduğu için aracılıktada değerlendirilir Bu arada bitkide bulunan linoleic asit vücudumuz için çok önemlidir, çünkü gövdemiz bunu kendisi üretmezBu asit lifli sebzelerde , fındıkta , tohumlarda anne sütünde , balık türlerinde ve tohumlardan yapılan yağlarda bulunur;merkezi sinir sistemi göz ve trombositler için gereklidirKolestrol seviyesini ve triğliserit seviyesini düşürürKan hücrelerinin akışkanlığını arttırırBağışıklık sistemini güçlendirirDolayısıyla damar tıkanıklıklarının oluşmasını engellerDoymamış yağlar fazla alınınca en ğüçlü antioksidan olan E vitamini alma imkanımız artarKolza yağının 2 çay kaşığında 19 mg E vitamini bulunurki bu da almamız gereken miktarın 1/5 idirBütün sıvı yağlarda var olan kalbin dostu doymamış yağ % 93 oranla en çok kolza yağında bulunur Oleik asitçe zengin olan kolza yağı , hafiflik , yüksek tutuşma sıcaklığı ve tortu bırakmama gibi üstün özellikler göstermesi nedeniyle , kızartmalık yağ olarak da değerlidirAyçiçeği yağının kullanıldığı her yerde kullanılabilir ve aşağı yukarı aynı lezzettedir |
|