Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kolza

Kolza

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kolza



Kolza Bitkisi Özellikleri Nelerdir - KolzaYetiştiriciliği - Kolza Hakkında


KOLZA


(Brassica napus sppoleifera)


Turpğiller familyasındandır


150 cm boylarında derinlere inen kazık kökleri mavimsi-yeşil derin parçalı yaprakları olan bir yıllık otsu bir bitkidirÜstte yer alan yaprakların tabanı gövdeyi bir kın gibi sararNisan – temmuz ayları boyunca açan dört taçyapraklı sarı çiçekler dalların ucunda seyrek salkımlar oluştururUç bölümde yer alan kuş gagasını andırır ince uzun meyvelerin içinde koyu kahverengi tohumlar bulunur


İÖ 2000 yıllarına ait belgelerden o dönemde Hindistan’da bilindiği anlaşılmaktadadırAnadolu’da bitkinin yabani formları bolca bulunduğu için anayurdunun burası olduğunu ileri süren araştırmacılar vardır


Yemeklik ve yakıt yağı olarak kullanılan kolza yağından sabun, boya, ve deri sanayinde , ayrıca tıp alanında yararlanılırKüspe ve tohumlar da gerek büyük küçükbaş hayvanlar , gerek kanatlılar için iyi bir yemdir


Erüsik asit oranı yüksek olduğu için 1977’de ekimi yasaklanan kolza, erüsik asitsiz türlerin geliştirilmesiyle 2002 yılı itibariyle zeytinyağı ve soya fasulyesiyle birlikte, TC hükümetinin desteklediği ürünler arasına girmiştir


Kolzanın kışlık ve yazlık olmak üzere iki kez ekimi yapılabilir; kışlıklar 120-150 günde yazlıklar 100-120 günde hasada ulaşırTahıllardan , keten, mısır, patates ve şekerpancarından sonra ikinci ürün olarak ekilebilir


Tohumlarında % 38-50 oranında yağ bulunan tarımı son derece kolay olan kolza gereken ilgiyi görürse ülkemizin yağ açığını kapatabilir


Kolza küspesinde % 67 oranında protein bulunması nedeniyle hayvan yemi bal verici özellikte olduğu için aracılıktada değerlendirilir


Bu arada bitkide bulunan linoleic asit vücudumuz için çok önemlidir, çünkü gövdemiz bunu kendisi üretmezBu asit lifli sebzelerde , fındıkta , tohumlarda anne sütünde , balık türlerinde ve tohumlardan yapılan yağlarda bulunur;merkezi sinir sistemi göz ve trombositler için gereklidirKolestrol seviyesini ve triğliserit seviyesini düşürürKan hücrelerinin akışkanlığını arttırırBağışıklık sistemini güçlendirirDolayısıyla damar tıkanıklıklarının oluşmasını engellerDoymamış yağlar fazla alınınca en ğüçlü antioksidan olan E vitamini alma imkanımız artarKolza yağının 2 çay kaşığında 19 mg E vitamini bulunurki bu da almamız gereken miktarın 1/5 idirBütün sıvı yağlarda var olan kalbin dostu doymamış yağ % 93 oranla en çok kolza yağında bulunur


Oleik asitçe zengin olan kolza yağı , hafiflik , yüksek tutuşma sıcaklığı ve tortu bırakmama gibi üstün özellikler göstermesi nedeniyle , kızartmalık yağ olarak da değerlidirAyçiçeği yağının kullanıldığı her yerde kullanılabilir ve aşağı yukarı aynı lezzettedir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.