Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çiçeği, sabun

Sabun Çiçeği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sabun Çiçeği

Sabun Çiçeği Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Sabun Çiçeği Yetiştiriciliği - Sabun Çiçeği Hakkında

Sabun Çiçeği,Köpürgen

TIBBİ SABUN ÇİÇEĞİ, KÖPÜRGEN

SAPONARIA OFFICINALIS L

(Caryophyllaceae-fam)

Bulunduğu Yerler: 1000 m deniz seviyesi kadar memleketin her tarafında bulunur Vadilerde, dere ve cay kenarlarında, çakıllı, kumsal, rutubetli yerlerde yetişir

Yapısı: 30-80 cm kadar yüksek, doğru veya yaslanık olan gövde çıplak veya az kıllı çok yıllık otsu bir bitkidir Kök yatay, ince, kırmızımsı renktedir Yapraklar karşılıklı, dar eliptik veya oval mızrak biçiminde, bütün kenarlı ve kısa saplıdır Çiçekler soluk pembe veya beyaz üstteki yaprakların koltuğunda 1-2 şer adet olarak dizili veya sık süpürgemsi çiçek demetinde toplu halde bulunurlar Çanak 5 borumsu yapraklı, taç da 5 yapraklı ve erkek organı 10 adettir Haziran –temmuz aylarında çiçek açar

Kullanılan Kısımlar: Bitkinin kökleri kullanılır Kökler güzün eylül ekim aylarında veya erken ilkbaharda mart ayında çıkarılır Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru köklerin dış rengi kırmızımsı, içeriside beyazımsı sarı renkte, kokusuz ve acı tatadır Torbalarda paketlenir Kabul edilen rutubet % 12 dir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir

Kimyevi Terkibi: % 20 kadar saponinler; saporubinler, saporubin asidi, sapotoksin, karbonhidratlar, yağlı maddeler ve tuzlar ihtiva eder Yapraklarda flavon glikozidi saponarin ve vitamin C bulunmuştur

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Balgam söktürücü, zayıflatıcı ve idrar söktürücü te sirdedir Öksürük, bronşit, mide vs hastalıklarda kullanılır

Halk tababetinde nefes darlığı, romatizma, nikris, kemik çıkıntıları (deformlar), karaciğer ve safra ağrıları, deri sivilceleri vs de kullanılır

Kullanılışı: Köklerden bir kahve kaşığı 0,5 lt suda 5 dakika kaynatılır Günde 3 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı alınır Daha büyük dozlarda bitki zehirlidir Doktor kontrolü altında kullanılması gerekir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com