Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ayva, dana

Ayva Dana

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ayva Dana



Ayva Dana Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Ayva Dana Hakkında - Ayva Dana Faydaları - Ayva Dana Yetiştiriciliği

(Artemisia vulgaris)


Papatyagiller familyasındandırDiğer adları pelin otu,adi pelin,misk otu,koyun otu,civanperçemi,türkçe ağızlarda “ayvadene,ayvıdene,hayvadene”şekillerdede geçer


50-200cm boylarında içi boş ,kırmızımsı dik gövdeli hafif kokulu,odunsu köksapıyla çok yıllık odunsu-otsu bir bitkidirAlmaşık dizilişli derin parçalı yaprakların üst yüzleri koyu yeşil alt yüzleri beyaz tüylüdürTemmuz –ekim aylarında küçük borumsu çiçekler açar 3-5mm lik çiçek kömeçleri kıllı ,uzunca ,kırmızımsı,kahverengi renkli süpürge durumundadır


Avrupa da 1800 metre yüksekliğe kadar olan sürülmemiş alanlarda kendiiğinden yetişir Ülkemizde de trakya da ,bursa da Uludağ eteklerinde ,Karadeniz Bölgesinde Samsun,Erzurum,diyarbakır dolaylarında bulunur


Antik mitologya dünyasında Zeus un kızı Artemisia hamile kadınları ok atarak öldürürSebebi sonsuz erdenlik ,dokunulmamışlık kaygısımıdır,yoksa kadınları doğum sırasında çekilen ve hatta birçoğu haksız ölümlere biten acılı sonlar yerine ,huzurlu ,kolay ölüm sağlama kaygısımıdır belli değil


İşin ilginci de şu ki Antik Yunan da Hippokrates (İÖ460-377)yaşlı plininus(23-79) ve dioskorides(Iyy) gibi ünlü hekimler ve bitkibilimciler bu bildik artemisia bitkisini çok çeşitli alanlarıyla kadın hastalıkları için önerirler


Asyada da kurutulmuş sapları akapunktur tedavisinde kullanılır

Bitkinin tarihten buyana bilinen pek çok tıbbi etkisi vardır,ancak resmi hekimlikte bile 19yy a kadar sara ya karşı etkili bir ecza sayılmışsa da bunun bugün doğru olmadığı bilinmektedir


Maraton koşucuları daha hızlı koşabilmek için sol ayakkabılarının içine bir sap ayvadana koyarlardı


Fransızca adlarından biri yüz lezzetli bitkidir Pelin otuna çok benzer lezzeti vardırTaze sulu ,şekerli,aromatik genç sürüngenleri salatalara eklenir


Japonyada taze yapraklar suda kaynatılır ve kızartılmış soya taneleriyle birlikte yenirPirinç yemeklerine koku verici olarak girer kaynar suyla haşlanır sonra kurutulrak tüketilir


Adet düzenleyici spazm çözücü ,güçlendirici ,iştah açıcı,karaciğer güçlendirici solucan düşürücü etkiler gösterirama dikkat yüksek doz tehlikelidirŞifa için saplarla kökler temmuz eylül aylarında toplanıp yıkanmadan temizlenmeli ve havadar bir yerde kurutulmalıdır


Suda kaynatılıp içildiğinde bala karıştırıp yenildiğinde yada sıcak bir içecege kök tozu eklendiğinde mide ve bağırsak ağrılarına ,karaciğer bozukluğuna bağırsak kurtlarına ,kansızlığa sinirsel rahatsızlağa ,öksürüğe ,adet sancılarına ,hazım zorluğuna,ishale karşı etki gösterir


Ancak oranlar önemlidir:4 bardak suya 10-15 gram çiçek ucu,50 gram bala 50 gram kök ,bir bardak sıcak içeceğe 2-4 gram kök tozu konulmalı doz aşımından kaçınılmalıdır,yoksa tehlikeli olur


Ayvadananın modern tıbtada yeri vardır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.