Sakız Ağacı |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sakız AğacıSakız Ağacı Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Sakız Ağacı Yetiştiriciliği - Sakız Ağacı Hakkında SAKIZ AĞACI (Pistacia lentiscus) Sakızağacığiller familyasındandırDiğer adları sakızlık, çıtlık,mezdeki 2-10 metre boylanabilen ama genelde 3-4 metre boylarında kalan , pullu,koyu renk gövdeli;üst yüzleri parlak , alt yüzleri donuk yeşil 2-4 yaprakçıklı ve derimsi sert, uzun yumurtamsı çift yapraklarını dökmeyen ;nisan – haziran aylarında fazla dikkat çekmeyen kırmızı başlı yada yeşilimsi küçük çiçekler açan bir ağaçtır 4 mm çapındaki yuvarlak meyveleri önceleri kırmızıyken , olgunlaşınca kararırÇıtlık yada çıtmık adını taşıyan bu meyveler çiğ olarak yenir Sakız ağacı Ege ve Akdeniz bölgelerinde en çok Sakız Adasında ve Çeşme yarımadasının uç kısımlarında 0-800 metrelerde görülürÜretimi yazın çelikle yada menengiçten aşılanarak yapılır Ülkemizde soyu tehlikede olan adeta can çekişen doğal ve tarihi bir değerimizdirTürkiye sakız ihtiyacını Yunanistan’dan ithal ederek karşılıyor bugün Halen Çeşme’de sakız reçeli,sakız dondurması , sakız muhallebisi yapılmaktadırBuradan satın alınacak ballarda da arıların gayretleriyle taşınmış sakız polenleri bulunuyor olmalıdır Haziran – ağustos aylarında ağaçcığın gövdesinde dallarda açılan eğik çizgiler ve yaralardan sızan reçine zamanla katılaşır ve yaz sonunda sonbaharda açık sarımsı ve camsı küçük parçalar halinde toplanır Sakız Eski Mısır’da tedavi ve başka amaçlarla kullanılmıştır Tarihte daha çok balgam söktürücü olarak kullanılmıştırGünümüzde dişetlerini güçlendirmek , dişleri temizlemek ve ağız kokusunu gidermek için çiğnenir;sindirim kolaylaştırıcı, nefes darlığını , öksürüğü, ishali giderici ve adet düzenleyici etkisinden yararlanmak için tatlandırıcılarla birlikte alınır;plaster , yapıştırıcı sargı sanayinde vernik ve lak yapımında kullanılırYapıştırıcı olarak diş hekimliğinde de değerlendirilirDiş macunu yapımına girer Başta sindirime yardımcı rolü olmak üzere modern tıbbın yararlarını kabul ettiği bir eczadır, sakız |
|