Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
saparna

Saparna

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Saparna

Saparna Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Saparna Yetiştiriciliği - Saparna Hakkında

SAPARNA

(Smilax aspera)

Zambakgiller familyasındandırDiğer adları Öz dikeni,Silcan,Sircan,Diken ucu

15 metre boylanabilen , kışın yapraklarını dökmeyen,tırmanıcı,dikenli,odunsu bir bitkidirDikenler kısa ama güçlüdürKısa saplı,derimsi yaprakları üçgenimsi- mızrak gibidir, kenarları dikenlidirAğustos- eylül aylarında şemsiyemsi kurullar halinde kirli beyaz çiçekler açarBezelye iriliğindeki meyveleri üç tohumlu ve olgunlaştığında koyu kırmızıdır

Saparnanın taze sürgünleri Ege ve Akdeniz’de sebze olarak kullanılmaktadırPazarlarda demetler halinde satılırHaşlanıp yumurta ile pişirilerek yenir

Bu bitkinin kökü tanen , nişasta, şeker ve saponin içerir

2-3 metre uzunluk ve 5-6 mm kalınlıktaki kırmızımsı renkli bu kökler aktarlarda demetler halinde yada kalem gibi çubuklar halinde satılır

Bitkinin kökleri çok eskiden frengiye karşı kullanılmıştırGünümüzde güçlendirici , iştah açıcı, kan temizleyici,idrar arttırıcı,terletici etkiler için 20-50 gram 1 litre kaynar suyla demlenip günde üç kez birer bardak içilerek kullanılmaktadır

Dikkat doz aşımı kusmaya yol açabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com