Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antlaşması, nanking

Nanking Antlaşması

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nanking Antlaşması

Nanking Antlaşması - Eşit Olmayan Antlaşmalar

Nanking Antlaşması, 29 Ağustos 1842 tarihinde İngiltere ile Çin arasında Birinci Afyon Savaşı'nı bitiren anlaşmadır Anlaşma 1813 Bombay'da imal edilmiş HMS Cornwallis adında bir İngiliz savaş gemisinde imzalanmıştır HMS Cornwallis adıyla anılan savaş gemisi Çanakkale Savaşları sırasında da kullanılmıştır

Çin'de 7 yüzyıl itibariyle afyon ilaç olarak kullanılmaya başlamıştı 17 yüzyılda tütün içiminin Asya da yayılması; tütün ile afyonun karıştırılarak kullanılması, bundan da keyif alınması halk arasında yavaş yavaş yayılmaya başlamıştı İngilizler Doğu Hindistan'da ürettikleri afyonu Çin'e satıyordu Zamanın imparatorları ülke halkının gittikçe afyon bağımlısı olmasından rahatsızlık duymaya başlamışlardı 1729 yılında Çin'e Afyon girişi yasaklandı Bu yasağa rağmen 1838 yılına kadar gittikçe artan Afyon kullanımı Kanton'da el konan afyonun denize dökülmesiyle (bu Hindistan gelirinin altıda biri gibi büyük bir oran olunca) İngiltere ile Çin arasında Afyon Savaşları başladı

First Opium War olarak bilinen Birinci Afyon Savaşı sonunda İngiltere galip gelmiştir ve Çin ile Nanking Anlaşmasını imzalamıştır

Bu anlaşmaya göre Çin İngiltere'ye yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalmıştır

Anlaşma şartları

Çin, Hong Kong Adası ve bu adanın civarındaki adaları İngiltere'ye vermiştir

Çin savaş tazminatı olarak 650 ton gümüş verecektir

Çin illegal olarak el koyduğu ya da imha ettiği afyonlar için İngiltere'ye 6 milyon dolar tazminat ödeyecektir

Çin'de bulunan İngiliz vatandaşları diplomatik dokunulmazlığa sahip olacaktır

Çin ve İngiltere karşılıklı aynı ticari kurallara uyacaklardır

Çinli vatandaşlar diğer ülkelere göçmen olarak gidebileceklerdi (Amerika kıtasına ilk göçmenler bu antlaşmadan sonra gittiler Anlaşma öncesinde Çin vatandaşları ülke dışarısına göçmen olarak çıkamıyorlardı)

Çin bazı gümrüklerini düşük gümrük tarifeleriyle İngiltere'ye açmıştır Bu şehirler şunlardır:

Canton (Guangzhou)

Amoy (Xiamen)

Foochow (Fuzhou)

Ningpo (Ningbo)

Shanghai

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com