Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bangladeş, kurtuluş, savaşı

Bangladeş Kurtuluş Savaşı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bangladeş Kurtuluş Savaşı

Bangladeş Kurtuluş Savaşı - Bangladeş Kurtuluş Savaşı Tarihi - Bangladeş Kurtuluş Savaşı Hakkında

1947'de Hindistan'dan bağımsız Pakistan devletinin kuruluşu ilan edildi Bangladeş de, Doğu Pakistan adıyla bu devlete bağlandı Hindistan'ın elinde kalan topraklar bu iki Pakistan'ı birbirinden ayırıyor ve bağlantıyı kesiyordu Ayrıca Doğu Pakistan'ın elinde kalan toprakların İngiliz işgalcilerin özellikle ihmal ettiği topraklar olması zaman içinde çeşitli problemlere yol açtı Devletin resmi dili konusunda da bir anlaşmazlık çıktı Çünkü Doğu Pakistan halkı çoğunlukla Bengalce, Batı Pakistan halkı ise Urduca konuşuyordu Bu ve benzeri problemler 1971'de iki Pakistan'ı bir iç savaşa götürdü Savaşa çok sayıda hindunun ülkesine geçmesini bahane eden Hindistan da müdahale etti Hindistan müdahalesi Pakistan yönetimini zor durumda bıraktı Dolayısıyla Pakistan kuvvetleri daha fazla direnemedi ve 16 Kasım 1971'de Doğu Pakistan'ı kendi haline bıraktı Bu tarihten sonra iki Pakistan arasındaki savaşa müdahale etmiş olan Hindistan kuvvetleri Batı Pakistan'dan ayrılan Bangladeş'i Mart 1973'e kadar işgal altında tuttular Hindistan işgal kuvvetlerinin çekilmesinden sonra yeni kurulan Bangladeş'in cumhurbaşkanlığına Muciburrahman getirildi

Bangladeş 1971, Turuncu: Hindistan, Yeşil: Pakistan, Sarı: Mukti Bahini

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com