Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mayıs, olayı

30 Mayıs Olayı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

30 Mayıs Olayı

30 Mayıs Olayı Tarihi - 30 Mayıs Olayı Nedir - 30 Mayıs Olayı Hakkında - Japonya Ayaklanmaları

30 Mayıs Olayı (1925), Çin'de Şanghay'da İngiliz polisinin gösteri yapan 13 işçiyi öldürmesiyle ülke çapında düzenlenen grev ve gösteriler Bu olay o güne değin Çin'de gerçekleşmiş olan en büyük yabancı karşıtı gösteri olmuştur Çin Komünist Partisi olayın yarattığı antiemperyalist ortamdan yararlanarak üye sayısını birkaç yüzden 20 binin üzerine çıkarmıştır[1]

1925'in başında Şanghay'da Japonlara ait bir çırçır fabrikasında grevci işçilerle hakem kurulu arasında sağlanan anlaşma şirket yöneticilerince reddedilir 15 Mayıs'ta, şirket yönetimiyle görüşmeleri yürüten sekiz işçi temsilcisinden biri Japon görevli tarafından ateş edilerek öldürülür ve yedisi de yaralanır Yabancıların denetiminde olan Şanghay'da Belediye Meclisi Japon görevliler hakkında kavuşturma yürütmediği gibi polise karşı gelmelerinden dolayı pek çok işçiyi tutuklar Bunu üzerine işçi ve öğrencilerin katıldığı bir dizi gösteri düzenlenmeye başlanır 30 Mayıs'taki kitle gösteri sırasında göstericilerin üstüne ateş açan İngiliz belediye polisi 13 kişiyi öldürür ve pek çok kişiyi de yaralar Olayın ardından ülkenin pekçok yerinde her sınıftan insanın katıldığı gösteriler başlar Özellikle Japonlara ve İngilizlere karşı sürdürülen yaklaşık yedi ay süren grev ve gösteriler İngilizlerin sorumlu polis yetkilerini görevden alarak ve ölen işçilerin ailelerine tazminat vermesiyle yatışır Ancak olayın etkisiyle ülkenin hery erinde milliyetçi gösteriler patlak verir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com