Hayber Muharebesi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hayber MuharebesiHayber Muharebesi Tarihi - Hayber Arap Yarımadası - Hendek Muharebesi Hayber Muharebesi Tarih 629 Bölge Hayber Arap Yarımadası Sonuç Müslüman Zaferi Taraflar Müslümanlar Yahudiler Kumandanlar Muhammed Peygamber Güçler 1500 İslamiyetin İlk Savaşları Bedir – Beni Kaynuka – Uhud – Beni Nadir – Hendek – Beni Kurayza – Hudeybiye (barış) – Hayber – Mute – Mekke – Huneyn – Evtâs – Taif – Tebük Hayber Muharebesi, Yahudiler, Hendek Muharebesi'nde Mekkeli Müşriklerle ittifak edip Müslüman'ların aleyhine dönmüşlerdi Ayrıca Medine-Şam ticaret yolu üzerinde tehlike oluşturuyorlardı Bu durumu göze alan Muhammed Peygamber beraberinde bulunan 1500 kişilik ordusu ile Hayber'i kuşattı Hazırlıksız yakalanan Yahudiler, 10 günlük kuşatmadan sonra, bazı kaynaklara göre Ali'nin etkinliği, hatta kale kapısını tek başına söküp atması üzerine teslim oldular Muhammed Peygamber, elde edilen ürünlerin yarısını vergi olarak vermeleri koşulu ile Yahudiler'e topraklarını iade etti![]() Savaşın sonuçları * Şam ticaret yolunun kontrolü ve güvenliği kesin olarak Müslümanların eline geçti * Yahudi sorunu çözüldü ![]() * Hayber Muharebesi Müslümanların ilk saldırı savaşıdır ![]() |
|
|
|