Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
azerbaycan, dönem, tarihi, yakın

Yakın Dönem Azerbaycan Tarihi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yakın Dönem Azerbaycan Tarihi

Yakın dönem Azerbaycan tarihi - Azerbaycan Tarihi Hakkinda

Azerbaycan diğer Sovyet Cumhuriyetlerini takip ederek 30 Ağustos 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan etti ve Bağımsız Devletler Topluluğu’na üye oldu

Bağımsızlığını kazanan Azerbaycan’da Eylül 1991′de yapılan ilk seçimlerde eski Komünist Partisi sekreteri Ayaz Muttalibov ilk devlet başkanı seçildi Bu sırada Dağlık Karabağ’daki anlaşmazlık giderek artıyordu 1992′de Karabağ’daki Ermeniler bağımsızlıklarını ilan ettiler Böylece başlayan Karabağ Savaşı Rusya’nın desteği sayesinde kısa zamanda Ermenistan’ın lehine döndü 25 Şubat 1992 tarihinde Dağlık Karabağ’daki Hocalı Katliamında yüzlerce Azeri Ermeniler tarafından öldürüldü Savaştaki başarısızlığı yüzünden Komünist kökenli hükümet düştü ve yeni yapılan seçimlerde Azerbaycan Halk Cephesi lideri ve Türkiye yanlısı Ebulfez Elçibey devlet başkanı seçildi

Elçibey de Ermenilerin Karabağ’daki kazançlarını önleyemedi 1993 yılında Gence’de Elçibey’e karşı yapılan askeri darbe sonucu yönetim Haydar Aliyev’in eline geçti 16 Mayıs 1994 tarihinde Ermenistan, Azerbaycan, Dağlık Karabağ ve Rusya’nın liderleri Moskova’da biraraya gelerek ateşkes antlaşması imzaladılar Ancak kalıcı bir barış antlaşması hiç bir zaman imzalanmadı Ermenistan’ın Azeri topraklarını işgal etmesine cevap olarak Azerbaycan’ın Ermenistan’la olan sınırlarını kapatması eylemine Türkiye de katıldı İki ülke arasındaki anlaşmazlık günümüze değin çözümsüz olarak devam etmektedir Haydar Aliyev 12 Aralık 2003′de öldü ve yerine oğlu İlham Aliyev devlet başkanı seçildi

Kaynak: wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com