Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
harekatı, torch

Torch Harekatı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Torch Harekatı

Torch Harekatı Tarihi - Torch Harekatı Hakkında - Torch Harekatı Konu Anlatım

Torch Harekâtı (İngilizce: Operation Torch, anlam: "Meşale Harekâtı", ilk aşamada Operation Gymnast olarak adlandırıldı ve sonra Torch oldu), İngiliz-Amerikan birliklerin Vichy Fransası kontrolündeki Cezayir ve Fas işgalidir II Dünya Savaşında Philippe Petain, Vichy Fransası'nı kurdu Pearl Harbor Baskınından sonra savaşa katılan Amerika İngiltere ile birlikte operasyona haırlanmaya başladılar

• Müttefik askerlerin, büyük bir Amerikan bayrağının arkasında Cezayir şehri yakınında sahile çıkışları

Çıkarma ve savaş

8 Eylülde başalayan müttefik donanma ateşi ile İngiliz-Amerikan birlikleri Fas ve Cezayire çıkarma yaptılar Cezayiri kolayca elegeçirildi fakat Fas için aynısı olmadı Fakat İngiliz ajanları Faslıları ayaklandırarak işleri zorlaştı Müttefikler 179000 kişilik (79000 gönüllü Faslı ve Cezayirli) olmak üzere Kazabalankaya sefere çıktılar Ekim 1942 de Blackstone Operasyonu ile Fasın batı sahilleri alındı Ardından Brushwood Operasyonu ile Mehadiye ve Kenitra alındı Müttefikler Fransızlara son darbeyi indirmek için Goalpost Operasyonu düzenledi ve Fransızlar geri çekildi

Sonuç

Fas ve Cezayir Müttefiklerin eline geçti ve Özgür Fransa Birlikleri'nin karargahı Cezayir'e taşındı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com