Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cumhuriyeti, gürcistan, sosyalist, sovyet

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti

Gürcistan - SSCB taslakları - Gürcistan tarihi - Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri hakkında bilgiler
საქართველოს საბჭოთა სოციალისტური რესპუბლიკა
(Gürcüce)

Flag Bayrak
Bayrak

Arma

Başkent: Tiflis
Resmi dili Gürcüce, Rusça, Abhazca, Osetçe
Milli Marşı Gürcistan SSC Milli Marşı
Siyasal statü Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Tarih
- Kuruluş tarihi 30 Aralık, 1921
- Yıkılış tarihi 9 Nisan, 1991
Yüzölçüm
- 1989 69700 km² (26911 sq mi)
Nüfus
- 1989 est 4337600
Nüfus yoğunluğu 62,2 /km² (161,2 /sq mi)
Para Birimi Sovyet Rublesi
Zaman dilimi UTC +3
Madalyalar Lenin Nişanı

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (Gürcüce: საქართველოს საბჭოთა სოციალისტური რესპუბლიკა Sakartvelos Sabçota Sotsialisturi Respublika; Rusça: Грузинская Советская Социалистическая Республика Gruzinskaya Sovetskaya Sotsalisticheskaya Respublika), kısaca Gürcistan SSC olarak da bilinir, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden biriydi 25 Şubat 1921’de, Kızıl Ordu'nun Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'ni işgal etmesinin ardından Gürcistan SSC adıyla kuruldu 12 Mart 1922’den 5 Ekim 1936 tarihine kadar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC ile birlikte Transkafkasya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak kaldı Bir Gürcü olan Stalin döneminde pek çok Gürcü Sovyet yönetiminin önemli mevkilerinde bulundu Kruşçev döneminde merkezi yönetimin iktidarı cumhuriyetlere paylaşması sonucunda Gürcistan Komünist Partisi’nin gücü artarken, ülkede karaborsa ve yolsuzluk da arttı Eduard Şevardnadze, 1960’lardan, Sovyet Dışişleri Bakanı olarak atandığı 1985 yılına kadar karaborsa ve yolsuzluklarla mücadele etmek zorunda kaldı
Gürcistan SSC’de, 28 Ekim 1990’da demokratik parlamento seçimleri yapıldı ve Gürcistan SSC, 15 Kasım 1990’da Gürcistan Cumhuriyeti adını aldı Milliyetçi lider Zviad Gamsahurdia devlet başkanı seçildi ve Gürcistan 9 Nisan 1991’de bağımsızlığını ilan etti Ancak Sovyet yönetimince Eylül 1991 tarihine kadar ülkenin bağımsızlığı tanınmadı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com