![]() |
Devlet Güvenlik Komitesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Devlet Güvenlik KomitesiKomitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti - Devlet Güvenlik Komitesi Hakkında - KGB arması Devlet Güvenlik Komitesi (KGB (КГБ)) Комитет государственной безопасности Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti KGB arması Genel Bilgiler Kuruluş tarihi 1954 Önceki kurum NKVD (1934-1946) MGB (1946-1953) Kapanış tarihi 6 Kasım 1991 (de facto) 3 Aralık 1991 (de jure) Sonraki kurum MSB TsSR MBR FSK FSB SVR FSO Bağlılığı SSCB Bakanlar Kurulu Adres Lubyanka Meydanı, Moskova, Rusya SFSC, SSCB 55°45′31 ![]() ![]() ![]() KGB (Rusça: Bu ses hakkında Комитет государственной безопасности (yardım·bilgi), tr: Komitet gosudarstvennoy bezopasnosti) veya Devlet Güvenlik Komitesi, SSCB'nin gizli servisiydi ![]() KGB 1954 yılında İç İstihbaratın NKVD birimi ve İçişleri Bakanlığının MVD biriminin birleşmesiyle meydana geldi ![]() ![]() 1991 Ağustosundaki ihtilal girişiminde zamanın KGB Başkanı General Vladimir Kryuçkov'un rolü olduğu ispatlanıp General Vadim Bakatim'e verilen emirle KGB 6 Kasım 1991'de resmen kaldırılmıştır ![]() ![]() ![]() KGB'nin organizasyonu Müdürlükler 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 14 ![]() 15 ![]() 16 ![]() Sınır Muhafaza Müdürlüğü — Sınır güvenik Operasyonlar ve Teknoloji Müdürlüğü – Laboratuvar araştırmaları |
![]() |
![]() |
|