Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
avusturyada, islâm

Avusturya'da İslam

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Avusturya'da İslam

Avusturya Hakkında - Avusturya'da Dini İnançlar - Avusturya Müslümanları - Avusturya'da Din Nedir

İslâm, Avusturya'da 2001 nüfus sayımına göre nüfûsun % 4,22'sinin bağlı olduğu bir azınlık dînidir Çoğu Müslüman, Avusturya'ya 1960'tan sonra göçmen işçi olarak Türkiye, Bosna Hersek ve Sırbistan'dan gelmiştir Ayrıca Arap ve Pâkistan kökenliler de vardır

En Batı bulunup küçük işleyim kasabalarının bulunduğu Bundesland Vorarlberg'te Müslümanlar, % 8,36'le en çoktur (Buraları bu özellikleriyle komşu İsviçre'nin Kuzeydoğu'suna benzemektedirler) Nüfustaki yüzdenin yüksek olduğu diğer yerler % 7,82'yle başkent Viyana'dır Merkezî Bundesländer olan Salzburg, Yukarı Avusturya, Tirol ve Aşağı Avusturya da Viyana'yı tâkip eder Güneydoğu eyâletleri olan Steiermark, Karintiya ve Doğu'daki Burgenland'da Müslümanların yüzdesi, millî ortalamanın altındadır

Avusturya, Batı Avrupa'daki ülkeler arasında Müslümanlara resmen tanınmış dînî topluluk statüsü vermek açısından tektir Târihî olarak bu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna Hersek'i 1878'de ilhâkıyla başlar Avusturya, Müslümanların dînî hürriyetlerini "Anerkennungsgesetz" ("Tanıma yasayı") ile tespit etmiştir Bu yasa, 1979'da Avusturya Müslümanları'nı cemaati İGGiÖ (Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich) kurulduğunda tekrar yürürlüğe kondu Türkiye'deki Diyânet İşleri Başkanlığı'na benzer konumda olan bu kurum, Avusturya'nın seküler olmasından dolayı devletten ayrı bağımsız bir kuruluş olmak zorundadır İGGiÖ, okullarda dînî eğitim verme yetkisi vardır Ayrıca "kilise vergisi"ne benzer bir âidat toplamaya yetkisi olmasına rağmen bu ayrıcalığı hiç kullanmamış olup bugüne kadar câmilerin yapımı, onarımı ve yönetimini üslenmemştir

İslâmî dînî gruplar arasında paralel yapılanma vardır Dînî hayat, değişik organizasyonların câmilerinde yaşanmaktadır Bu organizasyonlar, Türk, Boşnak ve Arap Müslümanlarda olan gruplar tarafından kurulmuştur Türk organizasyonlar arasında "Türk-İslâm Federasyon Birlikleri" Diyânet İşleri Başkanlığı'nca yönetilmekle berâber Süleymancılar ya da Millî Görüş gibi diğer gruplar, merkezi Almanya'da olan pan-Avrupacı organizasyonların bir branşı olarak görülebilir

Etnik gruplara göre Avusturya'da Müslümanlar

Türkler 570,693

Boşnaklar 85,200

Afganlar 31,300

Kürtler 26,770

Arnavutlar 20,520

Îranlılar 12,452

Araplar 12,100

Hintli-Pâkistanlılar 8,490

Sırplar 3,045

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com