Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çatışması, kodori, vadisi

Kodori Vadisi Çatışması

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kodori Vadisi Çatışması

Kodori Vadisi Çatışması Tarihi - Kodori Vadisi Çatışması Hakkında - Kodori Vadisi Çatışması Sonucu

Kodori Vadisi Çatışması, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya-Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen 2008 Güney Osetya Savaşı'nın Kodori Vadisi bölgesinde geçen çatışmalar

9 Eylül 2008 tarihinde Gürcistan'ın hukuken bir parçası olan ama tıpkı Güney Osetya gibi fiilen bağımsız olan diğer bölge Abhazya'da savaşa dahil olmuştur Abhazya hava ve kara güçleri 9 Ağustos 2008 tarihinde Kodor Vadisini bombaladıklarını duyurmuştur

10 Ağustos 2008 tarihinde Rus uçaklarının bombaladığı Gürcistan'dan tek yanlı olarak ayrılan Abhazya'ya sınır Zugdidi kenti boşaltılmıştır Abhazya lideri Sergey Bağapş, "Yukarı Kodori Deresi'nden Gürcü birliklerinin çıkmasını" istemiştir Abhazya, Gürcistan ile barış görüşmelerini kesmiştir

11 Ağustos 2008 tarihinde Rus güçleri Abhazya yakınındaki Zugdidi'ye ve Senaki'ye de girmiş ve polis karakolları ile Senaki'deki Gürcü askeri üssünü de ele geçirmişlerdir 12 Ağustos 2008 tarihinde Kodor vadisinin üst kısmını ele geçirmek için askeri harekat başlatan Abhazya ordusu sabah saatlarinde Ajara köyünü ele geçirmiş, Abhaz bayrağını köye dikmiştir

13 Ağustos 2008 tarihinde Abhazya kuvvetleri Kodor Vadisine havan topları ve uçaklarla saldırı düzenlemiş, Gürcistan kuvvetleri Kodor'dan çekildiklerini açıklamış ve bölge Abhazya Cumhuriyeti'nin kontrolüne geçmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com