Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hüdavendigar, murad

Murad Hüdavendigar

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Murad Hüdavendigar

Murâd Hüdâvendigâr (Sultan Birinci Murâd Hân) – Osmanlı Padişahları

Orhan Gâzi’nin oğlu ve Osmanlı sultanlarının üçüncüsüdür 1326 senesinde doğmuştur Saltanatı 1360-1389 yılları arasına tesadüf eder Saltanatında Osmanlı Devleti’nin siyasî varlığı Avrupalılar tarafından tanınmıştır Osmanlı Devleti sancağının şekli ve renginin belirlenmesi Sultân Murâd Hân’ın saltanatına tesâdüf eder

Zamanında kırk kadar kale, şehir ve bilhassa Edirne şehri fethedildiği gibi Avrupalıların yüz bin ve üç yüz bin kişılik ordularına iki defâ gâlip gelinerek devletin şânı yükselmiş ve pâyitaht Edirne’ye nakledilmiştir

Siltân Murâd Hân gâyet cesûr, yüce bir padişâh olup, pek çok muhârebelerde bizzat bulunmuş, üç yüz bin kişilik Haçlı ordusuna Kosova sahrâsında kırk bin askerle karşı durmuş ve düşman ordusunu tamamen bozguna uğratmıştır Ancak yaralıların arasına gizlenen Sırplı bir fedâi, Kosova savaşından hemen sonra savaş meydanını gezen Murâd Hüdâvendigâr’ı şehîd etmiştir

Sultân Murâd Hân’ın iç âzâları Kosova’daki türbeye ve naaşı Bursa’ya nakledilerek Çekirge’deki medrese ve imâreti yakınında yer alan türbesine defnedilmiştir

Kemal Paşazâde’nin Tevârih-i Âl-i Osman’ında Sultân Murâd’ın “Velayet sahibi olduğu ma’ruf ve meşhur idi” Diyerek evliyâ olduğu şöyle anlatılmaktadır:

Kerametleri olduğu her tarafta bilinir ve insanlar anlatırlardı O güzel hasletlerde Âl-i Osman hânedanının iftiharı, sadakatta Ebû Bekir, adalette Ömer ve şecaatte Haydar tabiatlı idi

Namaza niyet etse tekbîri bir defada alamaz, üç defa tekrar ederdi Halk onun sırrını bilemezlerdi Bir gün kendisi açıklayıp imâmına ve yanında hazır olan cemaata şöyle syöledi:

„Sizin ne hoş haliniz var Bir tekbîrde Kâbe-i şerîfeyi görüyorsunuz Gözleriniz açıtır Siz görüyorsunuz, ben göremiyorum Demek ki, benim Hakk’a hizmette kusurum çoktur

Fazilet Takvimi 2011

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com