Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ertuğrul, osman, osmanoğlu

Ertuğrul Osman Osmanoğlu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ertuğrul Osman Osmanoğlu

Ertuğrul Osman Osmanoğlu Kimdir - Ertuğrul Osman Osmanoğlu Hakkında - Devletli Necabetli Osman Ertuğrul Efendi Hazretleri

Devletli Necabetli Osman Ertuğrul Efendi Hazretleri (d 18 Ağustos 1912, Nişantaşı , İstanbul- ö 23 Eylül 2009, İstanbul) 1994-2009 yılları arasında Osmanlı Hanedanının hanedan reisiydi Hanedanın Osmanlı Devletinin yıkılmasından önce doğmuş son erkek üyesiydi Yaşamının büyük bir bölümünü Türkiye dışında sürgünde geçirdi, ülkeye giriş yasağının kaldırılmasıyla Türkiye'ye geldi ve İstanbul'da öldü

Osman Ertuğrul Osmanoğlu II Abdülhamit'in torunu, Şehzade Mehmed Burhanettin Efendi'nin ise oğluydu Annesi Aliye Melek Nazlıyar Hanımefendi'ydi 1924'te Viyana'da tahsilini sürdürürken, Halifeliğin Kaldırılmasının ardından Osmanlı Hanedanının bütün fertleriyle birlikte Türkiye'den sürgün edildi Bu tarihten sonra 68 yıl Türkiye'ye dönemedi

1933 yılında babası ile ABD'ye yerleşti Babasının 1949 yılında vefatından sonra 1952 yılında Kanada merkezli bir madencilik şirketi kurdu 1991 yılında Osmanlı Hanedanı ile benzer bir akıbeti paylaşan Afgan Kraliyet Ailesinden Prens Abdulfettah Tarzi'nin ve Pakize Tarzi'nin kızı Zeynep Tarzi (d1940) ile evlendi 1994 yılında Mehmed Orhan Osmanoğlu'nun vefatı üzerine Osmanlı Hanedanının reisi oldu Bu sıfatı taşıyan Osmanlı Devleti zamanında doğmuş kişi olması nedeniyle "Son Osmanlı" diye anılıyordu Kendisine Osmanlı hanedanı protokolüne göre Devletli Necabetli Osman Ertuğrul Efendi Hazretleri olarak hitap ediliyordu Akıcı bir şekilde Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca biliyordu ve İtalyanca'yı konuşabilir, İspanyolca'yı da anlayabiliyordu

Ertuğrul Osmanoğlu 1974 yılında yürürlüğe konulmuş bir af kapsamında, ailenin diğer üyelerini takiben, ilk kez 1992 yılında Türkiye'ye geldi 2004 yılında da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldı Daha ziyade New York Manhattan'da yaşadı 23 Eylül 2009 tarihinde İstanbul'da, böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde 97 yaşında vefat etti 26 Eylül 2009 tarihinde Sultanahmet Camii'nden kaldırılan naaşı, Bakanlar Kurulu Kararı ile Çemberlitaş'taki II Mahmut Türbesi'ne defnedildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com