Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hanzade, sultan

Hanzade Sultan

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hanzade Sultan

Hanzade Sultan Kimdir - Hanzade Sultan Hakkında - Hanzade Osmanoğlu - Sultan Vahdettin'in Torunu

“Hanzade Sultan”, “Hanzade Osmanoğlu” (d 19 Eylül 1923, İstanbul – ö 19 Mart 1998, Paris ) son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin ve son halife Abdülmecit Efendi’nin torunudur

Mısır Hanedanı mensuplarından Mehmet Ali İbrahim ile evlenen Sultan, dünya sosyetesinin en güzel kadınlarından birisi olarak ün yapmıştır

1923 yılında Dolmabahçe Sarayı’nda dünyaya geldi Babası, son Halife Abdülmecid Efendi'nin oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi, annesi padişah Sultan Vahdeddin'in kızı Sabiha Sultan’dır Ailenin üç kızının ortancasıydı Ablası Neslişah Sultan ve küçük kız kardeşi Necla Sultan ile birlikte hanedan hem anne , hem baba tarafından mensup tek Osmanlı hanedanı üyesidir[1]

Henüz altı aylık bir bebekken diğer hanedan mensupları ile birlikte sürgüne gönderildi Gençlik yıllarını Fransa’nın Nice şehrinde geçirdikten sonra ailesiyle birlikte Mısır’a gitti

17 yaşında Mısır hanedanından Mehmed Ali İbrahim ile evlendi ve “Prenses İbrahim” adını aldı Prenses Fazile (1941) ve Prens Ahmet (1944) adlı iki çocuğu oldu 1952 devriminde Mısır krallığı lağvedilince tekrar sürgüne gitmek zorunda kaldı Ailesiyle birlikte Paris’te yaşadı

1952 yılında Osmanlı hanedanı hanım mensuplarının Türkiye’ye dönüşüne izin verilince Türk vatandaşlığına geçti ve “Osmanoğlu” soyadını aldı Kızı Fazile, Irak Kralı II Faysal ile nişanlandı ancak kral ve tüm ailesi 1958’deki ihtilalde öldürülünce bu evlilik gerçekleşmedi

Hanzade Sultan, 19 Mart 1998’de Paris’te hayatını kaybetti Cenazesi, 27 Mart’ta Türkiye’ye getirilip Aşiyan Mezarlığı’na defnedilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com