Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
azmi, belleğin

Belleğin Azmi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Belleğin Azmi

Museum of Modern Art'taki tablolar - Belleğin Azmi Tablosu - Belleğin Azmi Resimleri - Antik Tablolar - Belleğin Azmi Tablosu Hakkında - Tarihi Tablolar

La persistencia de la memoria (1931) adıyla da bilinen Belleğin Azmi (Eriyen Saatler olarak da anılmaktadır), Salvador Dalí'nin en ünlü tablosudur

1932 yılında 250 ABD Doları karşılığında satılan tablo, 1934 yılından bu yana New York'taki Çağdaş Sanat Müzesi'nde sergilenmeketdir

Açıklama

Ünlü gerçeküstücü tablo eriyen cep saatlerini konu almaktadır Bu, Dalí'nin o yıllardaki 'yumuşaklık' ve 'sertlik' anlayışına ışık tutmaktadır

Yapıt her ne kadar Dalí'nin sanat yaşamındaki Freudçu evrenin bir örneği olsa da, sanatçının bilimsel evreye geçişinden 14 yıl önce yapılmıştır Dalí'nin bilimsel temelli yapıtlar vermeye başlaması 1945 yılındaki atom bombası kullanımına dayanmaktadır

Tablonun ortasında "canavar" biçiminde bir insan figürü gözlenebilmektedir Dalí'nin birçok yapıtında kullandığı bu nesne, sanatçının kendini betimlemesi olarak da algılanmaktadır Resmin sol alt köşesindeki turuncu saat karıncalarla kaplanmıştır Dalí; karınca görüngesini, ölümü ve kadın üreme organlarını simgelemek amacıyla da kullanmıştır

Yapıtın (Mona Lisa'ya benzer biçimde), tamamlandıktan kısa süre sonra kırmızı şarapla ıslatıldığı söylenmektedir

Uyarlamalar
Dalí, 1954'te tamamladığı Belleğin Azminin Dağılışı adlı tablosuyla bu resme içerik bakımından yeniden yaklaşmıştır Bundan önceki ünlü çalışmalarında kullandığı dikdörtgen dizileri ve bu nesneler arasındaki boşluklar, yapıtın perde arkasında gizli bir bakış açısının bulunması olarak yorumlanmıştır Yapıt, St Petersburg'taki Dalí Müzesi'nde sergilenmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com