Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilgın, kervansarayı, konya, lala, mustafa, paşa

Lala Mustafa Paşa Kervansarayı Konya İlgın

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Lala Mustafa Paşa Kervansarayı Konya Ilgın Mimar Sinan Eserleri

Lala Mustafa Paşa Kervansarayı

Yapım yılı: 1584

Bulunduğu şehir: Konya

Bulunduğu ilçe: Ilgın

Bulunduğu semt: -

Adres:

Ulaşım tarifi:

Eser tipi: Kervansaray

Günümüzdeki kullanımı: -

Mülkiyet sahibi:

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar :

Eser hakkında bilgi: Caminin doğusunda yer alan bu büyük kervansaray, boyutları ve mimari öğeleri ile oldukça görkemli 1970’li yıllarda onarılmış ancak bugün boş ve bakımsız halde Yapının bakımsızlığı dökülen sıvalar altından ilginç yapı detaylarını ortaya çıkarmış Kervansarayın etrafını gezerken Osmanlı duvarcılığı müzesini gezer gibisiniz İçeriye girmek mümkün değil

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-26-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

LALA MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ

Lala Mustafa Paşa Külliyesi 1576 1584 yılları arasında Mimar Kocasinan’a yaptırılmıştır Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi, Osmanlı külliyeleri içinde önemli yer tutan yapılar topluluğudur Lala Mustafa Paşa Külliyesi’nin çarşı ve kervansarayı ağırlık noktasını teşkil etmektedir Ilgın’ın coğrafi konumu da göz önünde bulundurularak konaklama ve ticari amaç birinci planda tutulmuştur Vakfiyesinde külliye; cami, sıbyan mektebi, imaret, tabhane adları, çarşı (arasta), iki han fırın, mutfak, medrese, hamam, kütüphane, dükkanlar, çeşme - şadırvan sebil, samanlık, odunluk, hela, görevli odalarından oluşmaktadır Lala Mustafa Paşa Külliyesi zamanın önemli ilim ve ticaret merkezlerinden biridir Lala Mustafa Paşa Camiinde tek minareli, tek kubbeli kare planı uygulanmıştır; minber, mihrap, kürsü, mahvil ve iç süslemeler açısından orijinal mimari özelliklere sahiptir 2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanmıştır

resimler

http://profileimageshackus/user/haberal/

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com