Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bali, camii, fatih, istanbul, paşa

Bali Paşa Camii Fatih İstanbul

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bali Paşa Camii Fatih İstanbul

Mimar Sinan Eserleri - Bali Paşa Camii Hakkında - Bali Paşa Camii Tarihi - Bali Paşa Camii Mimarisi

Genel görüşe göre Mimar Sinan'ın eseri olup 16yüzyılda inşa edilmiştir

Kitabesinin okunmasındaki farklı yorumlar yapım tarihi hakkında farklı görüşlere yol açarİlk görüşe göre IIBeyazid'in kızı Hüma Hatun tarafından 1504 tarihinde yapılmıştırDiğer görüşe göre 1548 tarihinde İskender Paşa'nın kızı Hüma Hatun tarafından Sinan'a yaptırılmıştır

1633 yangını,1766 ve 1894 depremleri ve 1918 yangını ile tahrip olan yapı uzanca bir süre harebe halinde kaldı1936 ve 1975 yıllarında onarıldı

Kare planlı yapı 12 metre çapında bir kubbe ile örtülüdürSağında sadece Mimar Sinan'ın eserlerinde görülen çubuklu gövdeli minaresi,solunda mahfil girişleri bulunurYangınlar ve depremler sonucu sıklıkla tahrip olan yapının iç süslemeleri yakın zamana tarihlenir,şadırvanıyla birlikte Bali Paşa ve Hüma Hatun'un türbelerinden bugün hiç bir iz yoktur

(kaynak EYİCE Semavi,DBİA,C2,sf27-28,İstanbul 1993)

Bali Paşa Camii Resimleri

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com