Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anadolu, beykoz, feneri, istanbul

Anadolu Feneri Beykoz İstanbul

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Anadolu Feneri Beykoz İstanbul

Istanbul Fenerleri - Anadolu Feneri Hakkında Bilgiler - Anadolu Feneri Tanıtım - Anadolu Fenerinin Tarihi - Anadolu Feneri Resmi

İstanbul Boğazı?nın Anadolu yakasında, Boğaz?ın Karadeniz?e açılan kuzey ucundaki Yon (Hrom) burnu üzerindeki küçük bir tepeciktedir 1855?deki Kırım Savaşı sırasında gemilerin rahatça Karadeniz?e girip çıkabilmeleri için karşısındaki Rumeli Feneri ile birlikte inşa edilmiştir İki fener arasındaki uzaklık 2 deniz milidir

Osmanlı devrinde ahşap olan bu fenerden ilk defa 1755?de İstanbul?a gelen Macar asıllı Fransız Mühendisi Baron de Tott bahsetmiştir 1790?da ise İngiliz Doktor Olivier Boğaz?ın bu iki yakasındaki fenerlerden söz etmektedir 1666 ve 1793 tarihli iki ayrı İtalyan haritasında ise Boğaz?ın iki yakasında yer alan fenerler açık bir şekilde gösterilmiştir 1814?de Karadeniz yoluyla İstanbul?a gelen Polonyalı Kont Edward Raczynski ?Kaptanımız 9 Ağustos günü sabaha karşı Boğaz?ın iki yakasında yanan fenerleri görmüştü? diye anılarında yazmaktadır

Kule kısmını Fransızların inşa ettiği bu fener 100 yıllık bir imtiyazla 15 Mayıs 1856?da hizmete sokulmuştur Fransa İmparatoriçesi Eugene?yi İstanbul?a getiren geminin kaptanı Marius Michel ve saatçi Bernard Camille Pollas?a Fenerler İdaresi tarafından hâsılatın % 28?ini devlete bırakmaları koşulu ile işletme hakkı verilmiştir

1937?de Fransızlara 500000 Tl Tazminat verilerek imtiyazları iptal edilmiş ve işletme Cumhuriyet idaresine geçmiştir Fener Kulesi deniz seviyesinden ortalama 75 m yükseklikte olup, beyaz taştan, yuvarlak ve yukarıya doğru daralarak inşa edilmiştir Fener Kulesinin yüksekliği ise 20 mdir Açık havada 20 deniz mili mesafeden bile ışığı görülen bu fenerin lambaları döner sistemli sabit ve çakıcı ışıklıdır

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com