Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
telepinu

Telepinu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Telepinu

Telepinu buyuk firtina tanrisinin ogludur Bolluk ve bitki tanrisidir Telepinu kayboldugu zaman ocakta atesler sondu Tapinaklarda tanrilar bunaldi Agillarda koyunlar boguldu Ahirlarda sigirlar oldu Koyun kuzusunu inek danasini birakti
Telepinu kayboldugu zaman tarladan ekinleri beraber goturdu Artik arpa bugday bitmez oldu Koyunlar sigirlar ve insanlar ciftlesmez gebeler dogrumaz oldular Agaclar kurudu filizler curudu kaynaklar kesildi
Ulaaai kitlik burudu Insanlar tanrilar acliktan kivrandilar Buyuk gunes tanrisi bir ziyafet hazirladi Bin tanriyi cagirdi Yedilerse de doymadilar ictilerse de kanmadilar
Bunun uzerine firtina tanrisi oglu Telepinu'yu arastirdi Telepinu ise kizarak kacmis butun iyi seyleri beraberinde goturmustu
Buyuk tanrilar kucuk tanrilar Telepinu'yu aramaya ciktilar Gunes tanri kartali oncu gonderdi ve (Git yuksek daglari dereleri yamaclari arastir)dedi Kartal gitti Telepinu'yu bulamadi geri dondu Gunes tanriya: (Kudretli tanri! Telepinu'yu bulamadim) dedi
Firtina tanrisi bas tanricaya: (Ne yapalim? Acliktan olecegiz) dedi Gunes tanricasi firtina tanrisina: (Ne istersen yap Telepinu'yu aramaya kendin git) dedi
Firtina tanrisi Telepinu'yu aramaya gitti Onun sehrindeki evinin kapisini caldi Fakat o evde degildi Kapi acilmadi Kendi evine donerek tahtina oturdu
Tanrica kartali bir daha gonderdi Ona: (Git Telepinu'yu ara!) dedi Firtina tanrisi tanricaya: (Buyuk tanrilar kucuk tanrilar onu aradilar fakat bulamadilar Bu kartal mi onu bulacak? Bunu gozu keskinse onlarin gozleri de keskindir) dedi
Tanrica yine kartali gonderdi: (Git yuce daglari ara tara!)dedi Kartal uctu yuce daglari arastirdi bulamadi Su haberi getirdi: (Ben onu bulamiyorum)
Tanrica bu defa Ari'yi gonderdi: (Git Telepinu'yu sen ara! Bulursan onun ellerini ayaklarini sok! Onu al getir Mum al onu yika temizle ve bana getir) dedi
Firtina tanrisi tanricaya dedi ki: ( Buyuk tanrilar kucuk tanrilar onu aradilar fakat bulamadilar Bu ari mi onu bulacak?)
Tanrica firtina tanrisina dedi ki: (Sen ariyi birak O gidip onu bulacak)
Ari oradan uctu Aramaya basladi Her tarafi dolasti Irmaklari kaynaklari arastirdi Sonunda Telepinu'yu uyurken buldu Telepinu acele evine geldi O zaman ocaklara ates geldi agillara koyun ahirlara sigir doldu Ana cocugunu koyun kuzusunu ve inek danasini dogurdu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com