Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hesiodos, lirik, ozanlar

Hesiodos Ve Lirik Ozanlar

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hesiodos Ve Lirik Ozanlar

Hesiodos MÖ 7yy da yaşamıştırBabası fazla kalabalık oaln İonya'yı bırakarak Boiotia nın küçük bir köyüne yerleşirİşte Hesiodos o dönemin fakir köylülerinin ağır yaşam koşullarını anımsatan İşler ve Günler'i ayrıca tanrıların doğumu ve soyağacı hakkında bir anlatı olan Theogonia yi burada yazmıştırHesiodos evrenin tarihini de başlangıcından Zeus un diğer tanrılara egemen olduğu döneme kadar anlatır

Hesiodos Yakındoğu da öteden beri var olan mitoloji ile ilgili çeşitli ögeleri ele alırFakat aralarında her zaman tutarlı bir bütünlük oluşmaz

MÖ 6yy da solo veya koro halinde müzikle söylenen ve lirin adından dolayı lirik denen bir şiir türü gelişirBunun ritmi Homeros türü destan ritminden daha zengindir, ama mitlerin sunuluş biçimi iki yüzyıl boyunca hiç değişmemiştir

Thebaili aristokrat Pindaros da koro için özellikle büyük dinsel oyunlardaki zaferleri öven lirik şiirler yazmıştırEserleri mit ögeleriyle doludurFakat bunlar aceleci göndermelerden ibarettir
Betimlemeleri çoğu kez ender güzelliktedirİşte İason un anlatımı:

Zamanı geldi,elinde iki mızrakla harika bir adam yetiştiBedenini çifte bir giysi örtüyordu:Magnesia dağlılarının gömleği güzel kollarını iyi sarıyor ve bir panter derisi de onu yağmur ürpertilerinden koruyorduSaçının pırıltılı bukleleri kesilmemiştiBukleler sırtını kızıla boyuyordu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com