Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
efsanesi, küladası

Küladası Efsanesi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Küladası Efsanesi

Küladası Efsanesi

Eşrefoğlu Beylerinin birinin oğlu bir gün sürekavına (topluca çıkılan av) çıkmış O zamanlar göl bugün ki biçimine gelmemiş; göllenme yalnızca anamasın eteklerineymiş Beyşehir kıyıları Ovalıklıymış ve Kaşaklıboğazından gelen bir ırmak, yedi gözlü Beyşehir Köprüsü’nü geçerek Seydişehir Gölüne dökülürmüş

Beyin oğlu yeni evlendiğinden, av damat onurunu düzenlenmiş Delikanlı yaman bir atışla kanadı kırma bir Talgan Kuşu vurmuş Şahini üstten çullanmış Tazısı alttan koşturmuş kendisi de at salmış, kuşun üstüne Fakat kuşun düştüğü gömük meğer bir düden imiş Hepside dalmışlar dipsiz obruğa Dalış o dalış boğulmuş gitmiş elleri kınalı toy damat

Beylik halkı, damadın arkasından günlerce yaş dökmüş, yas tutmuş Günler sonra Bey’e oğlunun parmağı taşlı yüzüklü ve elleri kınalı cesedinin Manavgat Çağlayanında ortaya çıktığı bildirilmiş Meğer, Göl Düdeninin suyu, yer altından Manavgat Çağlayanına dökülürmüş

Bey yiğit oğluna mezar olan o kanlı düdeni kapattırmayı emretmiş Beyliğin ikiyüzü aşkın köyüne salmalar salınmış Herkes, saman, kül, yapağı ve ardıç ağaçları taşımış kanlı düdene Çürümesin diye ardıçlar en alta koyulmuş Bunların üstü kül ve ötekilerle iyice doldurulmuş

Öyle ki kocaman bir yığma tepe oluşmuş Sonradan göl suları yükselince de bu koca tümsek ada olmuş Adına da Kül Adası demişler

Söylendiğine göre bu koca düdenin kapatılması ile gölün su kaçağı azalmış ve göl alanı giderek büyüyüp bu hale gelmiş

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com