Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
destan, efsanelerinde, solduran, top, türk

Türk Destan Ve Efsanelerinde Solduran Top

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türk Destan Ve Efsanelerinde Solduran Top

destan ve efsanelerde kadın tipleri - solduran top nedir - dolduran top nedirMenfi kadın tipleri olarak anlatılan diğer üç tipin kusurları belirtilirken gene en çok misafire yapılan saygısızlık üzerinde durulmaktadır

Solduran top, tolduran top ve nice söylersen bayağıdır şeklinde tavsif edilen menfi kadm karakterlerinin davranışları şöyle anlatılmaktadır: “Solduran top, sabah kalkar kalkmaz elini yüzünü yıkamadan tıka basa yemek yer

Elini böğrüne vurur: “Bu evi harap olası ere varahdan beri karnım doymadı, yüzüm gülmedi, ayağım paşmak,yüzüm yaşmak görmedi Ne olaydı, bu öleydi de birine daha varaydım, umduğumdan daha yakışıklı olaydı” Böyle aç gözlü, pasaklı bir kadının kimsenin ocağına gelmemesi ve bebeklerinin büyümemesi için beddua edilmektedir

Tolduran top ise kalkar kalkmaz kapı kapı gezen, dedikodu yapan akşam evine döndüğünde kedilerin köpeklerin evini ve bahçesini talan ettiğini görünce de evine bakmadıkları için komşularım suçlayan sorumsuz bir insan tipidir

Nice söylersen bayağıdır şeklinde tarif edilen ve Allah’a böylesi ile inşam karşılaştırmaması için dua edilen kadın karakterin davranışları şöyle anlatılmaktadır: “Eşi evde iken uzaktan bir misafir gelse, kocası yemek hazırla, bizimle beraber bu da yesin dese, kadın bu yıkacak evde un yok, elek yok, deve değirmenden gelmedi gibi bahaneler bulur, iş yapmaz Bin nasihat etsen birini kulağına koymaz Eşine arkasım döner gider

Saygısız, beceriksiz, yalancı ve tembel olan bu kadın tipinin Nuh Peygamber’in eşeğinin soyundan geldiğine inanılmaktadırDede Korkut hikayelerinin Mukaddime bölümünde yer alan bu sınıflamaya benzer bir değerlendirme de Han-Name’de Nuh Peygamber’le ilgili rivayette mevcuttur

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com