![]() |
Bir Redd-İ Aşk Destanı-Zembilfroş |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir Redd-İ Aşk Destanı-Zembilfroş![]() Zembîlfiroş Efsanesi de, en az Yusuf ile Züleyha, Mem û Zîn ve Siyabend u Xece kadar bölgede bilinen ve halk şarkılarına konu olan hazin bir aşk hikayesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efsanenin geçtiği yer Mezopotamya'nın tarihi ve kültür beşiği, çeşitli uygarlıklara yurtluk yapmış, Mervani Devleti'nin başkenti Farqin yani bugünkü adıyla Silvan dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son durağı olan Farqin'e gelir ![]() ![]() ![]() Zembîlfiroş, zembiller getirir, Dükkan dükkan gezdirir, Xatûn'un aklı başından gidiyor,Aklıyla arıyor zaman yaratmak için, Sesleniyor ki, onu görmek için, / Gel Beyin döşeğinin üstüne, Beyin haremi sana helaldir, / Güzel zülüflerimden sunayım sana, Gözlerim ceylanların gözüdür, Bağrım yaylalar gibidir, Endamım reyhan gibidir, Dilediğin gibi güzel ve uygundur Ama Zembîlfiroş evlidir, karısını sevmektedir, dünya nimetlerinden vazgeçmiş bir derviştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Xatûn ben tövbekarım, Güzel kadın ben tövbekarım, Çocuklar evde açdır, Tanrı adına yapamam Zembîlfiroş, Xatûn'un ilan-ı aşk teklifini reddeder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kimilerine göre Zembîlfiroş, Xatûn'dan kurtulamayacağını anlar ve gidip sarayın burçlarından kendini aşağı atar ![]() ![]() ![]() Bu sevda masalının da diğer masallar gibi sonu hazindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir Redd-İ Aşk Destanı-ZembilfroşBir baska sekilde Anlatılanlara göre, çok zengin bir beyin oğluymuş Zembilfroş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derken günün birinde, şehirde zembil satarken sultanın karısı görür Zembilfroş’u ve ona aşık olur ![]() (Zembilfroş zembil getirir/ Dükkanları dolaştırır/ Hatun’un aklı başından gider/ Başında zamanı dolaştırır ![]() ![]() ![]() Çağırır onu, der: Beni gör ve gel/ Gel Mir’in döşeğine otur/ Mir’e haram olan sana helaldir/ Zulfi heriri vereyim sana/ Gözlerim ceylanların gözündendir / Göğsüm yaylaya benzer / Reyhan gibi uzundur boyum/ Ne dersen kabulümdür) Zembilfroş söz vermiştir fakat kendine ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (“Hatun ben tövbekar biriyim/ Güzel ben tövbekar biriyim/ çocuklarım evde ve açtır/ Yukarıdaki tanrının hatırına, yapamam”) Peki ya sonra? Sonrası trajik bir destan! ![]() ![]() ![]() ![]() FARKLI BİR İDDİA DAHA Zembilfroş Xatun’un ilanı aşkı reddeder böylece ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat Zembilfroş, yaşam ilkeleri doğrultusunda direnecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALINTI// |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir Redd-İ Aşk Destanı-Zembilfroşdeğerli bir paylaşım ![]() ![]() Teşekkürler arkadaşım eline emeğine sağlık ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|