Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adnan, adıvar, ankara, aydının, çok, edip, gelişi, gizlice, halide, ile, mebus, nadi, yunus

Halide Edip - Dr. Adnan Adıvar Yunus Nadi Ve Bir Çok Mebus İle Aydının Gizlice Ankara Ya Gelişi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Halide Edip - Dr. Adnan Adıvar Yunus Nadi Ve Bir Çok Mebus İle Aydının Gizlice Ankara Ya Gelişi

Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti, yakın bir tarihte toplanacak olan Osmanlı Mebuslar Meclisi'nin çalışmalarını yakından takip edebilmek amacıyla Ankara'ya geldilerCoğrafi konumu, ulaşım ve haberleşme kolaylığı ile Batı Cephesi'ne yakın oluşu nedeniyle Ankara merkez olarak kabul edilmiştir

SON OSMANLI MEB'USAN MECLİSİ VE MİSAK-I MİLLİ

Mustafa Kemal İstanbul'un işgal altında olması nedeniyle buradaki meclisin rahat çalışamayacağını, sıhhatli kararlar alamayacağını, alınsa bile uygulanamayacağını söylemiştir

Başşehrin İstanbul olması, padişahın varlığı ve anayasa gereği meclis,12 Ocak 1920'de İstanbul'da toplandı

Kendisi İstanbul'a gidemeyen Mustafa Kemal, meclis başkanı seçilmek ve Müdafaai Hukuk Grubu kurulmasını istediyse de bu mümkün olmadıOsmanlı meb'usları, kendi aralarında Felah-ı Vatan Grubu'nu oluşturdularBu grup, Misak-ı Milli adlı bir bildiri yayınlayarak bunu meclista ilan ettiler

MİSAK-I MİLLİ KARARLARI

1-Türklerin çoğunlukta olduğu yerler Türk vatanıdır

2-Halkının çoğunluğu Arap olan ülkelerde ve vatandan koparılmak istenen Batı Trakya ve Doğu Anadolu'da kaderini tayin için halk oylaması yapılmalıdır

3-Kapitülasyonlar kaldırılmalıdır

4-Azınlıklara, dışarıdaki Türklere verilen haklar kadar hak verilebilir

5-Güvenliği sağlanmak şartıyla boğazlar dünya ticaretine açılabilir

*ÖNEMİ:Misak-ı Milli, milli mücadelenin hedefini, vatanın sınırlarını ve bağımsızlık esaslarını benimseyip gerçekleştirmeye çalışmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com