Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çanakkale, doğanın, felaket, getirdiği, savaşında

Çanakkale Savaşında Doğanın Getirdiği Felaket

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1915 Kasım ayının en önemli olaylarından biri 26 Kasım 1915 günü saat:16 :00 sırasında başlayan

lodos sonra yağan yağmur ve arkasından gelen sel ve don afetidir

Akşama doğru başlayan yağmur karanlık battıktan sonra şiddetini artırmış, siperler ve hendekler

ansızın suyla dolmuştu Bir kısım erler selde boğulmuş, büyük bir kısmı da siperlerden çıkarak yüksek

bir yere tırmanmak zorunda kalmıştı

27 Kasım 1915 günü çok soğuk bir poyraz esti Türk askerleri ihtiyatlarla değiştirildi27/28 Kasım

gecesi de şiddetli fırtınayla karışık kar yağmaya başladı 29 Kasıma kadar bu fırtına devam etti Isı sıfırın

altında 10 dereceye kadar düştüYağmurla ıslanan ve arkasından da soğuğu yiyen Türk askerlerinin

binlercesi hastalandı ve soğuktan donanlar oldu

Bu afet neticesinde 6 ncı, 9 ncu, 11 nci ve 12 nci Tümenlerimizden 53 kişi boğulmuş, 248’i donmuş,

255 kişi de kaybolmuştu Toplam 556 kişi zayiat vermiştik Bu afet İngilizlerin olduğu kesimde de büyük

zarar vermişti İngiliz inceleme komisyonunun raporuna göre; 280 İngiliz eri donmuş veya

boğulmuş,16000 kişi de hastalanmıştı

Kaynak: Çanakkale 1915 ( MSB )

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com