![]() |
Atatürk'ün Çocukluk Anıları 2 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Çocukluk Anıları 2Atatürk'ün Çocukluk Anıları - Hikayesi Atatürk'ün kızkardeşi Makbule Atadan'ın "Ağabeyim Mustafa Kemal" isimli anıları Selis Kitaplar'dan çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() Sekiz yıl sonra eve dönüş sevinci Makbule Hanım ve annesi Zübeyde Hanım, Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra Selanik'ten İstanbul'a gelerek Beşiktaş Akaretler'de bir eve yerleşirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Silahla oynarken tabanca patladı Makbule Hanım Ağabeyi Atatürk'ün bir insan olarak çeşitli yönlerini de içtenlikle anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fareden çok korkardı Ağabeyi Mustafa Kemal'in köy türkülerini dilinden düşürmediğini, sanata ve sanatçılara karşı büyük saygı duyduğunu ifade eden Makbule Hanım'ın anlattığına göre çocuk Mustafa Kemal en çok fareden korkarmış ![]() ![]() 'Biri beni, diğeri mevkimi sevdi' Makbule Hanım, Atatürk'le fırtınalı geçen bir evlilik yaşayan Uşşakızade Latife Hanım'la ilgili çok az şeyler nakleder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enver Paşa'ya kızdı içkiye başladı Ağabeyinin evde en çok irmik helvası ve yoğurdu sevdiğini söyleyen Makbule Hanım, kuru fasulyeye ise askeri mektepte alıştığını ifade eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Atatürk'ün Çocukluk Anıları 2 |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Çocukluk Anıları 2Atatürkün Çocuklarla İlgili Bir Anısı Yıl 1934, O Dönemde Milli Eğitim Bakanlığı Ulus'tadır ![]() İse Niğdeli Abidin Özmen'dir ![]() ![]() Kapı Çalınır ![]() Biri, Yanında İki Çocukla Makama Girerler ![]() Hoşbeşten Sonra Yaver Bey, Bakan Abidin Özmen'e Bir Zarf Uzatır ![]() Konuklara Yer Gösterir Ve Zarfı Açar ![]() Mektuptur Bu : "Bay Abidin Özmen, Milli Eğitim Bakanı ![]() ![]() ![]() ![]() Özmen Zarfı Özenle Açar Ve Mektubu Dikkatle Okur : "Yaver Bey'le, Size İki Fakir Ve Kimsesiz Çocuk Gönderiyorum ![]() Göreceğiniz, Bir Liseye (Parasız Yatılı Olarak) Kaydını Yaptırıp ![]() ![]() ![]() Bu Atatürk'ün Bir Emridir ![]() ![]() Abidin Özmen, Ortaöğretim Genel Müdürü'nü Çağırtır Ve Şu Direktifi Verir: "Yaver Bey'in Yanındaki Bu İki Çocuğun Evraklarını Alınız Ve Bu Çocukları H ![]() ![]() Her İkisi İçin De Üçer Yıllık Paralı Yatılı Makbuzlarının Veli Ve Ödeyen Hanesine Atatürk'ün İsmini Yazdırarak' Bana Getiriniz" Der ![]() Bakanın Emri Yerine Getirilmiştir ![]() Yazarak, Yaver Bey'le Atatürk'e Yollar ![]() "Muhterem Atatürk, Yaver Bey'le Göndermiş Olduğunuz İki Çocuk Hakkında Emirlerinizi Aldım ![]() 'Nin Kurucusu Ve Cumhurbaskanı Atatürk Gibi Birisinin Bulunduğu İçin Bu İki Çocuğu Fakir Ve Kimsesiz Olarak Kabul Etmeme, Hem Yasalarımız, Hem De Mantığımız İzin Vermedi ![]() Çocuğun Da Emirleriniz Gereği H ![]() ![]() Kayıtlarını Yaptırdım ![]() Ait Makbuzları Ekte Takdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk Bu Mektup Üzerine, Devrin Başbakanı İsmet İnönü'ye Telefon Ederek: "Bak" Demiş, "Senin Milli Eğitim Bakanın Bana Ne Yaptı" Diyerek Olayı Anlatmış ![]() ![]() "Yok" Der, "Özür Dileme ![]() ![]() Medeni Cesarete Sahip Olabilse Ve Gösterebilse ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|