Kibirli Burun |
|
|
#1 |
|
mate
|
Kibirli BurunKİbİrlİ Burun ![]() ![]() ![]() İyi kalpli vezir, ülkenin sultanı ile iyi geçiniyor, halkın sorunlarına çare bulmaya çalışıyordu ![]() Onun başarısını etraftaki bazı arkadaşlarının kıskançlığı sonuçu istenmedik davranışlara yol açıyordu ![]() Sultan; -Kötü insana kendi kötülüğü yeter Başka bir şey yapmaya gerek yok!” derler Ne güzel söz değil mi? Dedi![]() -Evet efendim! Gerçek den öyle, dedi Vezir ![]() Biraz sonra, Vezir dairesine gitti Bir çok iş sahibi onu bekliyordu![]() Hepsinin işin sıkılmadan güler yüzle halletti ![]() Vezir akşam evine vardı Hanımı ve çocuklarıyla yemek yedi İnsanVezir de olsa hanımını ve çocuklarını ihmal etmemeliydi Yemek tenSonra hanımına ve çocuklarına günü nasıl geçirdiklerini sordu ![]() Onlara sevgi gösterdi Hep beraber yatsı namazını kıldılar Cemaat oldular “Cemaat olursa namazın sevabı daha fazla olur” dedi İyi kalpli vezir Sonra Kur’an-ı Kerim okudu Ardından herkes yatağına çekildi![]() Ertesi gün, onu kıskanıp kötülük yapmayı düşünen bir arkadaşı Ziyaretine geldi Kendisini sultanla görüştürmesini rica etti![]() Kalbinde kötülük olmayan Vezir’de “Hallederiz” dedi ![]() Biraz sonra arkadaşı, Sultan’ın huzuruna çıkarılmıştı bile AdamSöyle konuştu: -Muhterem Sultanımız Sizin bu Vezir’iniz benim yakın arkadaşımdır Fakat maalesef kendisini sizden bile büyük görüyor![]() Çok kibirli… -Ne diyorsun? -İnanmazsanız dikkat edin Sizinle konuşurken burnunu tutacak![]() Kibir ve gururdan öteki tarafa çevirecektir! ![]() ![]() ![]() -Olur mu öyle şey? -Deneyin, göreceksiniz efendim… Konuşması bitti, dışarı çıktı Vezir gülüyordu Arkadaşı ona dedi ki:-Beni Sultan’la görüştürdüğün için çok teşekkür ederim Ben de seniöğle yemeğine davet ediyorum ![]() -Canım ne lüzum var? -Gelmezsen darılırım Yoksa bizim yemeklere tenezzül etmiyor musun?Vezir mecburen ziyafete gitti Ziyafette bol soğanlı, sarımsaklıÇorbalar, mantılar yendi içildi… Yemekten sonra Vezir, hızla saraya döndü ![]() Öğleden sonra bir çok işi vardı Bir ara Sultan’ın çavuşu geldi![]() Sultan’ın kendisini hemen beklediğini haber verdi ![]() Sultan’ı ayakta gören Vezir; -Efendim beni emretmişiniz, dedi ![]() -Yaklaş… Yanıma yaklaş sana bir şey vereceğim ![]() Vezir yaklaştı Fakat ağzı soğan sarmışsak kokmasın diye, eliyleAğzını kapattı Sultan ona eğildikçe, Vezir başını çeviriyordu SultanÇok üzüldü “Demek söylenenler doğruymuş” diye düşündü![]() Masanın üzerinde kapalı bir şekilde duran zarfı aldı, ona verdi ![]() -Bunu kendi elinle baş Vezire teslim eyle! ![]() ![]() ![]() sultan böyle emirnameler için sevdiklerini elçi tayin ederdi Vezirhayırlı işte acele ederim diyerek derhal yola koyuldu ![]() Yolda yine arkadaşını gördü Arkadaşı merak etti Oda her şeyi anlattı![]() -Sultan herhalde çok sevdiği birisine yardım ediyor ki böyle acele etti ![]() Elden emirname gönderiyor, dedi ![]() Arkadaşı yine çok rica etti Sabahleyin bende ondan böyle bir şey istedim![]() Belki benim için yazılmış bir emirdir Ne olur bana ver de kendi elimle götüreyim diye yalvardı Vezir kabul etti Nasıl olsa “İyi arkadaşım olduğunu Sultan biliyor kızmaz” diye düşündü![]() Biraz sonra “Başvezir” mektubu okudu şunlar yazılırdı –Bu mektubu sana getireni derhal öldüreceksin, sonra da “kibirli burnunu kesip” saraya yollayacaksın!![]() ![]() Baş Vezir tereddüt etmeden, “emri” yerine getirdi Akşam üzeri Veziri gören Sultan pek şaşırdı!-Sen burada ne arıyorsun? diye sordu ![]() O da yolda arkadaşına rastladığını ve olanları anlattı Tam konuşurlarken çavuş yanlarına geldi Elinde kapaklı tabak duruyordu![]() -Bunu “Baş Vezir “ yolladı efendim, dedi ![]() Kapağı açtılar içinde kocaman insan burnu vardı Yanındaki kağıtta şunlar yazılırdı:“Kibirli Burnu” Sultan artık dayanamadı, sordu ![]() -Sen bugün başını neden uzaklaştırıyordun ![]() Vezir güldü: -Ağzımın Kokusu sizi rahatsız etmesin diye efendim Öğle yemeğine arkadaşım davet etmişti Fazlaca soğan sarımsak yemiştik![]() Sultan hem sevindi hem üzüldü ve şunları mırıldandı: Kötü insana kendi kötülüğü yetişir
|
|
Cevap : Kibirli Burun |
|
|
#2 |
|
RaHaTSiZ
|
Cevap : Kibirli Burun~~ Çok güzel anlatılmış, yine yapanın yanına yaptığı kar kalmamış :)~~ |
|
|
|