Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
düzenli, kurulması, ordunun

Düzenli Ordu'nun Kurulması

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Düzenli Ordu'nun Kurulması

Düzenli Ordu'nun Kurulması Tarihi - Düzenli Ordu'nun Kurulması Nedeni - Düzenli Ordu

Osmanlı ordusu Mondros Ateşkes Anlaşması ile terhis edilmişti İtilaf Devletleri böylece savunmasız kalan Anadolu topraklarını çok rahat işgal edebileceklerini sanıyorlardı Ancak bu işgallere ilk direnişler başlamış ve Kuva-yi Milliye birlikleri kurulmuştu

Kuva-yi Milliye birbirinden bağımsız birliklerden oluşuyordu Sivas Kongresi kararıyla, Ali Fuat Paşanın Batı Cephesi Kuva-yi Milliye Genel komutanlığına atanmasına rağmen komuta birliği sağlanamamıştı

Düzenli Ordunun Kurulma Nedenleri

1 Kuva-yi Milliye birliklerinin düşmanı yurttan atacak güce sahip olamaması,

2 Kuva-yi Milliye birliklerinin düzensiz bir yapıda olmaları kendi başlarına hareket ederek bir otorite altına girmek istememeleri,

3 Düzenli ordunun bir devlet için gereklilik olması,

4 Kuva-yi Milliye birliklerinin zaman zaman disiplinsiz hareketlerde bulunmasının TBMM'ye duyulan güveni zedelemesi,

5 Kuva-yi Milliyenin ihtiyaçlarını karşılamak için, halktan zorla para ve malzeme toplamaları

Kuva-yi Milliye yerine düzenli ordunun kurulmasına bazı TBMM üyeleri de tepki gösterdi Bu tartışmalar yapılırken başlayan Yunan saldırısı karşısında Kuva-yi Milliye birlikleri başarısız oldu Bu gelişme, Mustafa Kemal Paşanın düzenli ordu hakkındaki fikirlerinin TBMM'de benimsenmesini kolaylaştırdı

TBMM, 1920 sonlarında düzenli ordunun kurulmasını kararlaştırdı

Düzenli ordu ilk kez Batı Cephesi'nde İsmet İnönü'nün çalışmaları ile kuruldu

Düzenli orduya geçiş döneminde Çerkez Ethem başta olmak üzere bazı Kuva-yi Milliye birlikleri devlet otoritesi altına girmeyi reddederek isyan ettiler Milli birlik ve beraberliğe aykırı bu durum karşısında isyan eden Kuva-yi Milliyeciler üzerine kuvvet gönderilerek isyanlar bastırıldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com