Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cemiyetler, düşman, milli, varlığa

Milli Varlığa Düşman Cemiyetler

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Milli Varlığa Düşman Cemiyetler

Milli Varlığa Düşman Cemiyetler Hakkında - Kürt Teali Cemiyeti - Wilson Prensipleri Cemiyeti

Başlıca özellikleri:

- Bu cemiyetler Milli Mücadele'ye karşıdır

- Milli birlik ve beraberliğe zarar vermişlerdir

- Saltanat ve hilafeti savunanların cemiyetler olduğu gibi bazı cemiyetler de ülkenin kurtuluşunu büyük devletlerin himayesi altına (mandası) girmekte gördüler

Bu cemiyetler ve amaçları şunlardır:

a Kürt Teali Cemiyeti

Cemiyetin merkezi İstanbul'du İngilizler tarafından desteklenen cemiyetin amacı yabancı bir devletin himayesinde, bazı doğu illerimizi kapsayacak şekilde ayrı bir hükümet kurmaktı

b Teali İslam Cemiyeti

Ülkenin kurtuluşunu padişah ve hilafete bağlı kalmakta gören İstanbul'daki bazı medrese müderrisleri tarafından kuruldu

c İngiliz Muhipleri Cemiyeti

Merkezi İstanbul'du Vatanın kurtuluşunun, İngilizlerle dost kalmak ve işgallere karşı koymamakla mümkün olacağını savundu

d Wilson Prensipleri Cemiyeti

Wilson Prensipleri Cemiyeti Amerika'nın himayesine girilmesini savundu

Milli varlığa düşman cemiyetler, Anadolu'da oluşan milli birlik ve beraberliği bozucu çalışmalar içerisine girmişlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com